KOMPOT z agrestu.
DZIŚ KOLEJNY PRZEPIS Z AGRESTEM W ROLI GŁÓWNEJ.
Tym razem kompot na zimę.
Polecam ten zdrowy i całkiem smaczny owoc.
SKŁADNIKI:
dowolna ilość agrestu
na 1 kg owoców 20 dag cukru
na 1 kg owoców jakieś 600 - 700 ml wody
SPOSÓB WYKONANIA:
Agresty oczyszczamy, obieramy z końcówek i myjemy. Odsączamy.
Tak przygotowane owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików.
Nie powinny sięgać do samej góry ( zostawiamy ok 2 - 2,5 cm do górnej krawędzi słoika )
SPOSÓB WYKONANIA:
Agresty oczyszczamy, obieramy z końcówek i myjemy. Odsączamy.
Tak przygotowane owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików.
Nie powinny sięgać do samej góry ( zostawiamy ok 2 - 2,5 cm do górnej krawędzi słoika )
PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
wodę zagotowujemy z cukrem.
Chwilę razem gotujemy.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręcamy.
Pasteryzujemy ok 15 minut.
Garnek wykładamy ściereczką i zalewamy wodą. Podgrzewamy, aby uzyskać temp wody mniej więcej taką, jaką mają słoiki. Wkładamy słoiki i pasteryzujemy w ok. 95 stopniach
Słoiki wyjmujemy z wody, studzimy i następnie wynosimy w chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz