KOMPOT z agrestu.

DZIŚ KOLEJNY PRZEPIS Z AGRESTEM W ROLI GŁÓWNEJ. 
Tym razem kompot na zimę. 
Polecam ten zdrowy i całkiem smaczny owoc.

SKŁADNIKI:
dowolna ilość agrestu
na 1 kg owoców 20 dag cukru
na 1 kg owoców jakieś 600 - 700 ml wody
SPOSÓB WYKONANIA:
Agresty oczyszczamy, obieramy z końcówek i myjemy. Odsączamy.
Tak przygotowane owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików. 
Nie powinny sięgać do samej góry ( zostawiamy ok 2 - 2,5 cm do górnej krawędzi słoika )

SPOSÓB WYKONANIA:
Agresty oczyszczamy, obieramy z końcówek i myjemy. Odsączamy.
Tak przygotowane owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików. 
Nie powinny sięgać do samej góry ( zostawiamy ok 2 - 2,5 cm do górnej krawędzi słoika )
PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ: 
wodę zagotowujemy z cukrem. 
Chwilę razem gotujemy.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręcamy.
Pasteryzujemy ok 15 minut.
Garnek wykładamy ściereczką i zalewamy wodą. Podgrzewamy, aby uzyskać temp wody mniej więcej taką, jaką mają słoiki. Wkładamy słoiki i pasteryzujemy w ok. 95 stopniach
Słoiki wyjmujemy z wody, studzimy i następnie wynosimy w chłodne miejsce.
PASTERYZACJA SŁOIKÓW: słoiki i zakrętki myję, chwilę osuszam, aby ściekła z nich woda i wkładam do piekarnika. Nagrzewam go do temp 120 stopni. Słoiki pasteryzuję ok 10 - 15 minut, aż całkowicie odparuje z nich woda.
Pozdrawiam serdecznie Iwona.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE