DŻEM FIOŁKOWY
PRZEPIS NA DŻEM FIOŁKOWY.
2 szklanki świeżych fiołków
2 szklanki wrzącej wody
Sok z połowy cytryny
3 łyżki pektyny
1 szklanka cukru
Musimy zadbać o to żeby kwiaty zebrane były zdaleka od drogi. Kwiaty przemyj delikatnie osusz na papierowym ręczniku. Gotowe kwiaty przesyp do miski lub słoika i zalej wodą.
Pozostaw na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzić cały płyn do garnka. Małą drewnianą łyżką odciśnij resztki płynu z kwiatów. Możesz do tego użyć też gazy. Przesyp na nią kwiaty i odciśnij płyn. W drugiej misce wymieszaj cukier i pektyne. Do płynu z fiołków dodaj sok z połowy cytryny. Połącz suche składniki z mokrymi i zagotuj.
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pektyny i cukru. Następnie gotuj jeszcze około 5 minut do zgęstnienia cieczy. Jeżeli na powierzchni powstanie piana, złej ją. Gotowy dżem przelej do słoików i przechowywaj w chłodnym miejscu. Tak zrobiony dżem należy zużyć w ciągu czterech miesięcy, żeby długość spożycia była długa należy gotowe słoiki z dżemem zapasteryzować. Wystarczy 15 minut pasteryzacji i gotowe. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz