KONFITURA Z KWIATÓW FIOŁKA
Dzisiaj moi drodzy podaję PRZEPIS NA KONFITURĘ Z KWIATÓW FIOŁKA
POTRZEBNE SĄ :
150 g kwiatów fiołka
2 łyżki pektyny owocowej
Sok z jednej cytryny
750g wody.
KWIATKI FIOŁKA ROZETRZYJ z sokiem z cytryny, i łyżką cukru, aż fiołki zaczyną puszczać sok, po czym dodać pektyne i wymieszać.
Cukier zagotować z wodą na syrop.
Cukier kiedy lekko zgęstnieje i na powierzchni pojawią się okrągłe perełki powietrza, dodać utarte fiołki.
Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż komfitura zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
Zestawić z ognia i mieszać do czasu, aż zniknie piana.
Gorącą komfiturą wypełnić czyste wypażone słoiki i zakręcić. Tak gotowe słoiki można trzymać w lodówce 4 miejsce potem tracą swoją wartość.
Możesz pasteryzować słoiki w piekarniku lub w wodzie w garnku 7-10 minut. I gotowe SMACZNEGO...
Komentarze
Prześlij komentarz