KONFITURA Z KWIATÓW FIOŁKA

Dzisiaj moi drodzy podaję PRZEPIS NA KONFITURĘ Z KWIATÓW FIOŁKA
POTRZEBNE SĄ : 150 g kwiatów fiołka 2 łyżki pektyny owocowej Sok z jednej cytryny 750g wody. KWIATKI FIOŁKA ROZETRZYJ z sokiem z cytryny, i łyżką cukru, aż fiołki zaczyną puszczać sok, po czym dodać pektyne i wymieszać. Cukier zagotować z wodą na syrop. Cukier kiedy lekko zgęstnieje i na powierzchni pojawią się okrągłe perełki powietrza, dodać utarte fiołki.
Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż komfitura zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia i mieszać do czasu, aż zniknie piana. Gorącą komfiturą wypełnić czyste wypażone słoiki i zakręcić. Tak gotowe słoiki można trzymać w lodówce 4 miejsce potem tracą swoją wartość. Możesz pasteryzować słoiki w piekarniku lub w wodzie w garnku 7-10 minut. I gotowe SMACZNEGO...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI