CZAS KWIATÓW KASZTANOWCA - MIODEK Z KWIATÓW KASZTANOWCA

CZAS KWIATÓW KASZTANOWCA - kwiaty mają w swoim składzie głównie flawonoidy, troszkę garbników i trochę escyny i kwercetyna. Kwiaty kasztanowca mają kwercetynę która zmniejszenia aktywność enzymu hialuronidazy i stężenia lipidów we krwi. Kwercetyna działa silnie przeciwzapalnie, zapobiega chorobą układu krwionośnego, obniża stężenie cholesterolu, dzięki czemu chroni naczynia krwionośne przed powstawaniem złogów miażdżycowych. Kwercetyna działa osłonowo na witamine C i E zapobiega utlenianianiu askorbinianu, wpływa łagodząco na skutki promieniowania stosowanego w leczeniu nowotwów, bywa wykorzystywana w terapii antynowotworowej.
PRZEPIS NA MIÓD : 0,5 kg kwiatów kasztanowca 1 kg cukru 2 cytryny 1l wody
WYKONANIE : Kwiaty kasztanowca ułożyłam na białym papierze i odstawiłam na 2 godziny aby pozbyć się ewentualnych ,, żyjątek,,. Polecam wszystkim przejżeć kwiaty przed włożeniem do garnka. Kwiaty kasztanowca włożyłam do garnka, dodałam wyszorowaną i pokrojoną cytryne, zalałam wodą i gotowałam przeze około 15 - 20 minut od momentu zagotowania. Następnie odstawiłam na dobę aby kwiaty mogły oddać to, co w nich najlepsze. Po tym czasie odcedziłam napar przez pieluchę tetrową (można użyć gazy) do garnka, wyspałam cukier, dodałam sok z cytryny i gotowałam na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając do uzyskania konsystencji syropu ok. 1.5 h do 3 h. Pszelałam go do wyparzonych słoików, odwracając do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzą ok. 3-4 o pojemności 250ml. I gotowe.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE