SOK Z POKRZYWY

Co nam się przyda do zrobienia SOKU Z POKRZYWY. Świeże ziele pokrzywy. Przegotowana i ostudzona woda. Świeże ziele lub same liście przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Zalewamy wodą do połowy, przykrywamy i odstawiłamy na 8 godzin. Po tym czasie przecedzamy ( nie wlewamy) a masę rośliną przepuszczamy przez sokowirówkę i łączymy z wodą w której moczyła się pokrzywa. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Sok można zakonserwować dodając alkohol 40 - 60 % w proporcji 1 :1. Można go też zakonserwować miodem ( 100 ml soku na 200 g miodu). Sok pijemy 4 razy dziennie po 1 łyżce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI