GALARETKA DROBIOWA WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ TEŚCIOWEJ
GALARETKA DROBIOWA WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ TEŚCIOWEJ
Mięsko z fileta i udko tak 1 kg i na nim gotuję wywar rosołowy.
2 marchewki do wywaru.
1 puszka ta mała groszku
Pęczek pietruszki
3 jajka ugotowane na twardo
Gotujemy wywar rosołowy z fileta i udka. Ostudzone mięso oddzielamy od kości,
kroimy w kostkę.
Jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę.
Pietruszkę kroimy drobniutko.
Marchewkę też.
Szykujemy pojemniczki na galaretkę. Układamy na dnie groszek, potem pokrojone w kostkę jajko następnie pokrojoną w kostkę marchewkę. Na końcu mięsko.
Zalewamy wywarem przygotowanym.
Żelatyna do zalania rulonów ja robię to tak
- na 0.5 l letniego wywaru z mięsa, gorącego jeszcze wsypuje 3 - 4 łyżeczki żelatyny.
- dokładnie mieszam aż się rozpuści żelatyna.
Nie gotuję.
I tak przygotowanym wywarem zalewam RULONY odstawiam do zastygnięcia żelatyny. I gotowe. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz