Jeśli twoje stawy łamie po ciężkim dniu, połóżcie na nie papkę ze startej rzepy, buraków, rzodkiewki i pietruszki. Na wierzch połóż liść kapusty i owiń ciepłym szalem. Trzymaj aż poczujesz ulgę.
Zapraszam do odwiedziedzenia linku tutaj jak możesz leczyć stawy.
Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową. Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia jaką odkryłam niedawno. Delikatne i kruche ciasto, połączone z kwaśnym rabarbarem i słodką konfiturą malinową, tworzy niezwykłe połączenie smaków. Całość jest ukoronowana słodką bezą, która nadaje ciastu lekkości i chrupkości. Dodatkowo, płatki migdałowe dodają nuty aromatycznej i wspaniale chrupią przy każdym kęsie. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Ciesz się pysznym kruchym ciastem z rabarbarem i konfiturą malinową, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie! Ciasto z rabarbarem i bezą przepis krok po kroku. W sezonie na rabarbar koniecznie upiecz to niezwykle apetyczne i przy okazji piękne kruche ciasto z rabarbarem i malinami. Takim ciastem zachwycisz wszystkich gości i rodzinę. Ja jestem bardzo zadowolona że w tym roku mi się udało upiec właśnie to ciasto jest tak pyszne że znika ...
Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską. Smerfny ten deser i to bez pieczenia! Świetny na lato, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Jest puszysty, śmietankowy i prawie jak sernik na zimno, ale bez sera. Miałam dużo na głowie więc deser musiał być taki żebym się przy nim nie napracowała. Niby 3 warstwy, ale każda sobie tężała spokojnie w lodówce nie wymagając większego zainteresowania. Efekt wyszedł całkiem dobry. Do takiego deseru możecie użyć różnych kolorów i smaków galaretek. Dobierzcie je wedle własnego gustu i smaku. W galaretce na wierzchu możecie zatopić dowolne owoce maliny, kawałki świeżych nektarynek, winogrona lub ananasa z puszki. Zróbcie sobie wersję niebieską, czerwoną albo zieloną. Niebieska wygląda jakby ktoś wlał do niej atrament z pióra, ale jest bardzo smaczna. Śmietanowiec z borówkami i galaretką. czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia na wszystkich etapach składniki na deser w tortownicy o śr.24 cm: SPÓD: ...
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE SKŁADNIKI : * Mąka pszenna typ 650 - 150 g * Letnia woda 100 ml * Sól 1,5 łyżeczki * Mąka żytnia typ 720 - 230 g * Letnia woda (zaczyn) 180 ml * Zakwas żytni(zaczyn) 130 g * Mąka żytnia typ 720 (zaczyn) 150 g PRZYGOTOWYWANIE ZACZYNU 1. Do dużej miski odlej odpowiednią część zakwasu żytniego. Dosyp mąkę i dolej ciepłą wodę. Pomieszaj drewnianą łyżką. Zaczyn powinien mieć lepką konsystencję. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 godzin przykryty materiałową szmatką. WYRABIANIE 2. Po upływie tego czasu, dosyp do niego mąki przewidziane na ciasto właściwe. W przewidzianej na nie wodzie rozpuść sól, dobrze zamieszaj i dodaj do ciasta. Zagniataj ciasto kilka minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję i przestanie lepić się do rąk. DRUGIE WYRASTANIE 3. Przygotuj 20 centymetrową metalową formę. Wysmaruj ją tłuszczem na całej długości, łącznie z bokami, najlepiej używając do tego papierowego ręczniczka. Wsyp do środka trochę otrębów/mą...
Komentarze
Prześlij komentarz