NAJCENNIEJSZE SKÓRKI


NAJCENNIEJSZE SKÓRKI.
Skóra - to gęsta warstwa górna warzyw i owoców, którą najczęściej obieramy i wyrzucamy do kosza. A przecież to właśnie w skórce znajduje się wiele witamin, pożytecznych substancji, które mogą być nieobecne w samym miąższu. Nie na próżno powłoka wielu owoców znajduje szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.
JAK wykorzystuje się pożyteczne obierki?
Kiedy pracuję w kuchni mam,, bez odpadkową produkcję ,,. Kiedy obieram owoce i warzywa bardzo rzadko wyrzucam obireki. Nie przechowuje skóry z oszczędności, ale z troski o własne zdrowie.
Jeśli choruje, przede wszystkim probóję przepędzić chorobę babcinymi metodami. Również korzystam wertując przepisy medycyny ludowej zwróciłam uwagę, że w wielu recepturach jest skład zestawu skórek. U różnych gatunków roślin i owoców posiadają one specyficzne właściwości.
SKÓRKI owoców cytrusowych są bogate we flawonoidy, które posiadają cudowną zdolność obniżenia choresterolu we krwi. 
Przeciwutleniacze, które są zawarte w aromatycznej skórce, są dwadzieścia razy mocniejsze w swoim oddziaływaniu, niż te zawarte w soku. 
CIENKA skórka białego koloru tzw. warstwa znajdująca się między skórką, a miąższem jest bardzo bogata w pektyny. 
Stosuje skórkę cytrusową w pieczeniu i przygotowywaniu soki z nieobranych owoców. 
SKÓRKI Z kiwi posiadają przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyalergiczne właściwości. 
Poza błonnikiem i witaminą C, SKÓRKA Z ANANASA jest bogata w bromelainę, enzym, który chroni żołądek i rozbija białka, wspomagając trawienie pożywienia. Warstwa górna owocu jest bardzo twarda, ale można ją pokroić na miewielkie kawałki, wysuszyć i zaparzać, jak herbatkę.
Marchewkę i buraczki najlepiej gotować i jeść ze skórką. Oczywiście, tylko, że kiedy mamy pewność że rosły bez nawozów i pestycydów. 
DYNIOWA skórka jest nasycona cynkiem, najważniejszym elementem, który jest niezbędny nam w trakcie dbania o zdrowie i Urodę naszej skóry i paznokci. 
Również w skórce znajduje się karoten, chroniący serce i organizm przed chorobami nowotworowymi. 
Oczywiście skórka z dyni jest zbyt twarda, żeby można było ją jeść, ale można owoc, obrać jak najcieniej się da, żeby zachować większość pożytecznych elementów zawartych w niej. 

W ZIEMNIACZANYCH OBIREKACH znajduje się sporo wapnia, żelaza, fosforu, cynku i witaminy C. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE