ZIELE PRZYWROTNIKA


Ziele przywrotnika jest rośliną wieloletnią z rodziny różowatych osiąga wysokość do 10 - 20 cm. Łodygę ma rozgałęzioną , owłosioną w górnej części, zieloną, czasami nabiegłą żółto lub szaro. 

Przywrotnik pospolity w medycynie ludowej jest używany w formie naparu dolegliwościach przekwitania i bolesnych miesiączek. Przywrotnik można zebrać na obszarze całego kraju, na łąkach, pastwiskach, na brzegach lasu. 
Roślinę zbieramy w początkowym okresie kwitnienia. Ścinamy pędy nadziemne i liście odziomkowe. SUSZYMY w przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarce do ziół w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. 
Roślina przywrotnika ma właściwości ściągające, przeciwzapalne, bakteriologiczne, regenerują miesiączkę poprawiają trawienie i metabolizm, regeneruje uszkodzenia skóry np. blizny. 


W medycynie naturalnej stosuje się go wewnętrzne ja też go obecnie piję w formie naparu herbatki. 
Stosuje się go w nieżytach żołądkowo - jelitowych, (ja go piję ze względu na złą przemianę materii), biegunkach, wzdęciach, przy braku łaknienia niedoborach soku żołądkowego, w nieregularnym i bolesnym miesiączkowaniu, schorzeniach skórnych, dolegliwościach okresu klimakterium, zaburzeniach przemiany materii. 



Zewnątrznie przywrotnika możesz użyć np. z wyciągach wodnych zaleca się okłady i przemywanie ran, oczu w zapaleniu spojówek, schorzeń skórnych, oparzeń, do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, do irygacji w uplawach oraz świądzie pochwy. 

W kosmetyce napary i odwary z roślin działają regenujaco i ujedrniajaco na skórę: przywracają elastyczność naskórka, zmniejszają, spłycają blizny oraz likwidują przebarwienia i plamy. 
Stosuje się też kąpiele z dodatkiem ziela przywrotnika. 
Polecam herbatkę z przywrotnika na lepszą pracę jelit, ja go stosuje i pije po wcześniejszej konsultsci z energoterapeutą.  Mnie pomaga jelita zaczęły pracować po tych herbatkach z przywrotnika.

Uwaga. 
Przywrotnika nie stosuje się u kobiet ciąży. 
Na zdrowie. 
Iwa. T 

https://syropyinietylko.blogspot.com/2020/05/jak-przygotowac-kapieli-z-dodatkiem.html?m=1


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI