Kalafior w słoiku na zimę.
Kalafior w słoiku na zimę.
Przepis znalazłam na stronie internetowej i spróbowałam swoich sił. Udało mi się zrobić pyszny kalafior w zalewie octowej. Jest to bardzo proste w wykonaniu.
Składniki.
1 kalafior
1 szklanka octu
3 szklanki wody
2 łyżki soli
200 g cukru niecała szklanka
Kalafora myjemy, dzielimy na małe różyczki i zalewamy wrzącą wodą na pięć minut zostawiamy pod przykryciem w tej wodzie. Jak ktoś woli miększy żeby był można go podgotować te pięć minut. Po tym czasie odcedzamy kalafior. Do wyparzonych słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i liście laurowe, ząbek czosnku, ja dałam do podkreślenia smaku natkę selera i pietruszki z łodygami i koper, oraz chrzan. Z podanych składników gotujemy zalewę.
Kalafiora wkładamy do słoika zalewamy ciepłą zalewą octową i zakręcamy.
Pasteryzujemy w garnku napełnionym 3/4 wodą jakieś 15 minut od zagotowania się wody. I gotowe. Wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem aż wystygnie i chycą nakrętki dla pewności.
Iwa. W
Komentarze
Prześlij komentarz