SYROP Z KWIATÓW LIPY
SYROP Z KWIATÓW LIPY.
Kwiatostany lipy łagodzą skurcze i bóle, jakie nam doskwierają,
pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu lepiej trawimy posiłki,
wzmaga wydzielanie moczu i potu,
uodparnia organizm na choroby,
przyśpiesza wyzdrowienie,
działa osłaniająco,
działa uspakajająco,
działa przeciwzapalnie,
reguluje wypróżniania, co poprawia utrzymanie prawidłowej masy ciała,
odtruwa organizm ze szkodliwych metabolizmów i substancji obcego pochodzenia znajdujących się w naszym organiźmie dzięki czemu lepiej się czujemy i funkcjonujemy za dnia.
Syrop z kwiatów lipy lubią dzieci, gdyż jest w smaku smaczny i dzieci lubią go przyjmować.
Można nim dosładzać herbatkę z cytryną.
Można rozcieńczyć syrop tylko z wodą, popijać za dnia w celu zaspokojenia pragnienia np. spowodowanego wysoką gorączka podczas przeziębienia.
Syrop z kwiatów lipy nie zaszkodzi zdrowym nie narzekającym na dolegliwości osobą.
Może być przyjmowany w postaci lemoniady lub innego typu napojach.
Również jeśli lubisz po prostu do codziennego słodzenia herbaty.
Składniki :
100g kwiatów lipy
1l wody
1kg cukru
20g kwasu cytrynowego
2/3 soku z cytryny
Wykonananie:
1. Zerwane kwiaty lipy rozsyp w przewiewnym miejscu na gazecie, lub misce po prostu po to żeby wyszły z kwiatów insekty. NIE PŁUCZEMY KWIATÓW.
2. Zagotowujemy wodę z cukrem i
sokiem z cytryny lub kwaskiem.
3. Kiedy cały cukier się rozpuści syrop lekko się zagotuje, oczyszczone kwiaty wrzucamy do syropu z cukru, tak żeby wszystkie kwiaty były zanurzone w syropie. Taki syrop z kwiatami lipy odstawiamy na 2 dni.
4. Po 2 dniach, odcedzamy powstały syrop z lipy przez gęste sitko, potem przez pieluchę tetrową dla pewności, żeby nie było jakieś zanieczyszczeń.
5. Gotowy syrop przelewamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików.
Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 10-15 minut. I gotowe.
Na zdrowie.
Iwa.W.
Przepis znalazłam przypadkiem gdzieś w internecie i postanowiłam wyprubować, syrop jest bardzo smaczny w smaku.
Bardzo dobry na zimę do herbaty i do deserów nawet do lodów.
Komentarze
Prześlij komentarz