SYROP Z KWIATÓW LIPY




SYROP  Z KWIATÓW LIPY. 
Kwiatostany lipy łagodzą skurcze i bóle, jakie nam doskwierają, 
pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu lepiej trawimy posiłki, 
wzmaga wydzielanie moczu i potu, 
uodparnia organizm na choroby, 
przyśpiesza wyzdrowienie, 
działa osłaniająco, 
działa uspakajająco, 
działa przeciwzapalnie, 
reguluje wypróżniania, co poprawia utrzymanie prawidłowej masy ciała, 
odtruwa organizm ze szkodliwych metabolizmów i substancji obcego pochodzenia znajdujących się w naszym organiźmie dzięki czemu lepiej się czujemy i funkcjonujemy za dnia. 




Syrop z kwiatów lipy lubią dzieci, gdyż jest w smaku smaczny i dzieci lubią go przyjmować. 
Można nim dosładzać herbatkę z cytryną. 
Można rozcieńczyć syrop tylko z wodą, popijać za dnia w celu zaspokojenia pragnienia np. spowodowanego wysoką  gorączka podczas przeziębienia. 



Syrop z kwiatów lipy nie zaszkodzi zdrowym nie narzekającym na dolegliwości osobą. 
Może być przyjmowany w postaci lemoniady lub innego typu napojach.
Również jeśli lubisz po prostu do codziennego słodzenia herbaty. 

Składniki :
100g kwiatów lipy 
1l wody 
1kg cukru
20g kwasu cytrynowego 
2/3 soku z cytryny 

Wykonananie:
1. Zerwane kwiaty lipy rozsyp w przewiewnym miejscu na gazecie, lub misce po prostu po to żeby wyszły z kwiatów insekty. NIE PŁUCZEMY KWIATÓW.  

  2. Zagotowujemy wodę z cukrem i
 sokiem z cytryny lub kwaskiem. 
        3. Kiedy cały cukier się rozpuści syrop lekko się zagotuje, oczyszczone kwiaty wrzucamy do syropu z cukru, tak żeby wszystkie kwiaty były zanurzone w syropie. Taki syrop z kwiatami lipy odstawiamy na 2 dni. 
        4. Po 2 dniach, odcedzamy powstały syrop z lipy przez gęste sitko, potem przez pieluchę tetrową dla pewności, żeby nie było jakieś zanieczyszczeń. 
  5. Gotowy syrop przelewamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików. 
Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 10-15 minut. I gotowe. 
Na zdrowie. 
Iwa.W. 
Przepis znalazłam przypadkiem gdzieś w internecie i postanowiłam wyprubować, syrop jest bardzo smaczny w smaku. 
Bardzo dobry na zimę do herbaty i do deserów nawet do lodów. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI