CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Ciasto ze śliwkami.


Jest to bardzo proste ciasto i szybkie w przygotowaniu, dla wszystkich szukających ciasta ze śliwkami. 
Ciasto uda się każdemu.
Z tego ciasta można też wykożystać do muffinek waniliowych np. z kawałkami czekolady. 
PRZEPIS NA CIASTO :
BŁACHA prostokątna ok. 20cm x 35 cm
* 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 230g
* 2 budynie śmietankowe, bez cukru 2 x 40g
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 7g
* pół kostki masła 100g
* 1 duże jajko 
* 2 łyżki kwaśnej śmietany 50g
* 3/4 szklanki mleka 150g
* ok. 500g śliwek umytych i wypestkowanych 
1. Śnietanę, jajko i mleko wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem. Jeśli o tym zapomnicie, jajko wkładamy na 10 minut w ciepłą wodę - nie wrzącą, natomiast mleko i śmietanę podgrzewamy bądź w mikrofalówce, bądź w kąpieli wodnej, na tyle, aby miały one letnią temperaturę. 
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
3. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy razem. 
4. Następnie do oddzielnej miski wlewamy stopione masło, dodajemy cukier i chwilę mieszamy łyżką lub trzepaczką, aby wszystko się połączyło. Następnie dodajemy jajko, śmietanę i mleko. 
5. Mieszamy całość tak, aby utworzyła się jednolita masa. Gdy tak się stanie, dodajemy suche składniki i znowu mieszamy, aby powstało gładkie ciasto. Najlepiej nie używać tutaj miksera, aby nie wymieszać ciasta zbyt mocno, skutkiem czego może ono wyjść twarde lub zrobić się zakalec. 
6. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki, na wierzchu układamy wypestkowane śliwki, tak aby skórki zanurzone były w cieście - środkami do góry. 
7. Ciasto pieczemy około 35-40 minut. 
8. Po 30 minutach od momentu gdy wstawiliśmy ciasto, zabieramy się za ubijanie bezy. 
PRZEPIS NA BEZĘ. 
* 5 białek (z żółtek można zrobić pyszny krem z cukrem).
* 3/4 szklanki cukru 150g
* budyń waniliowy lub śmietankowy, bez cukru 40g

* * * *dodatkowo * * * *
ok. 50g płatków migdałowych 

1. Białka wrzucamy do miski i mikserem zaczynamy ubijać na sztywno, aż osiągnie one konsystencję NA SZTYWNO. Oznacza to, że jeśli zanurzycie w nich łyżkę, robiąc ślad, nie zasklepi się on, tylko pozostanie bez zmian. 
2. Gdy osiągniemy tę konsystencję, powoli zaczynamy dosypywać cukier, cały czas ubijając. Gdy skończymy, kontynuujemy ubijanie, do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny w białkach, a piana będzie błyszcząca i stabilna ok. 7-10 minut. 
3. Następnie dodajemy budyń i chwilę mieszamy bez miksera, później mikserem, tak aby wszystko dokładnie rozmieszać. 
4. Na koniec można dodać jeszcze płatki migdałów, które mieszamy z pianą już ręcznie. 
5. Gotową pianę wykładamy na upieczone ciasto - wyjęte na chwilę z piekarnika, całość wkładamy ponownie do gorącego piekarnika, obniżając temperaturę piekarnika do 150 st. C. 
6. Ciasto z bezą pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut. 
7. Po upieczeniu studzimy. 

Smacznego. 
Pszepis dostałam od koleżanki, pychota. 
Iwa. W 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI