KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Kruche ciasto z borówkami amerykańskimi.
Przepis na ciasto:
400g mąki orkiszowej typ 650 
( mąki tortowej)
200g masła
5 żółtek
łyżka 🥄 zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki kardamonu

PIANA:
5 białek
szczypta soli
180g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
120ml oleju
500g borówek amerykańskich
1. Ze wszystkich składników na ciasto🍰, wyrobić ręcznie lub w robocie ciasto 🍰, uformować wałek i podzielić na dwie części jedną większą a drugą mniejszą.
2. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. 
Większą część ścieramy na tarce o dużych oczkach prosto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasto 🍰 dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza, około 25 minut .
Ciasto 🍰 ma być złote, ma mieć złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto 🍰 z piekarnika i studzimy ciasto 🍰.
Kiedy ciasto 🍰 jest zimne, zabieramy się do robienia piany. 


4. Ubijamy białka na sztywną pianę, i po ubiciu miksujemy dalej, dodajemy cukier.
Następnie dodajemy budynie śmietankowe bez cukru.
Dodajemy również krople aromatu waniliowego.
Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
5. Pianę wykładamy na upieczone ciasto 🍰 łopatką.
Wysypujemy borówki amerykańskie na pianę. 
Następnie ścieramy resztę ciasta tą drogą część tą mniejszą.
6. Ciasto 🍰 pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza, około 40 minut.
Kroimy ciasto 🍰 jak wystygnie.
Smacznego.
Przepis na ciasto 🍰 znaleźć udało mi się na internecie, i wypróbowałam ciasto 🍰 mi się udało.
Iwona.W

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI