KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.



Bardzo proste w wykonywaniu i bardzo smaczne ciasto. Jest sezon na śliwki, które są bardzo dobre do robienia ciast.
Mnie zafascynował ten przepis. 
Podaje składniki na ciasto :
* 300 g mąki pszennej 
* 100 g mąki ziemniaczanej lub pszennej lub ryżowej 
* 100 g cukru 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* 250 g zimnego masła 
* 3 żółtka lub 1 jajko 
* 6 łyżek wiórków kokosowych 

OWOCE :
* 1 i 1/2 kg śliwek węgierek 
* 50 g cukru 
* 1 łyżka cukru waniliowego 
* 1 łyżeczka cynamonu 
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE OWOCÓW :
* Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, wanilię i cynamon. Smażyć co chwilę mieszając przez około 15 - 20 minut aż śliwki zmiękną a powstały sok zredukuje się do postaci syropu. 
* Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z łyżką wody a następnie z kilkoma łyżkami syropu. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia. 

WYKONANIE CIASTA :
* Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm. Do miski wsypać mąki pszenną i ziemniaczaną jeśli używamy, dodać cukier, proszek do prania oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. 
Rozcierać palcami na kruszonkę lub użyć miksera z końcówką do ciast kruchych. 
* Dodać żółtka lub jajko i złączyć składniki w jednolitą masę - kulę. 
Podzielić tą kulę na dwie części. 
Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe i ugniatamy łącząc z kokosem ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miekie, możesz włożyć je do zamrażalnika, żeby stwardniało. 
* Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. 
Kawałkiem ciasta bez wiórków kokosowych wylepiamy spód formy. Na formę można dać papier do pieczenia. 
Ciasto można podzielić na mniejsze kawałki i tak wylepiać formę podociskać palcami. 
* Wyłożyć śliwki z patelni na gotowe ciasto na spodzie formy. Na wierzch syropu z śliwek strzelać na tarce o grubych oczkach ciasto z wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstać do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. 

Ciasto jest tak smaczne, że u mnie nigdy nie zostaje na drugi dzień. 
Smacznego. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI