KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Bardzo proste w wykonywaniu i bardzo smaczne ciasto. Jest sezon na śliwki, które są bardzo dobre do robienia ciast.
Mnie zafascynował ten przepis.
Podaje składniki na ciasto :
* 300 g mąki pszennej
* 100 g mąki ziemniaczanej lub pszennej lub ryżowej
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 g zimnego masła
* 3 żółtka lub 1 jajko
* 6 łyżek wiórków kokosowych
OWOCE :
* 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
* 50 g cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE OWOCÓW :
* Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, wanilię i cynamon. Smażyć co chwilę mieszając przez około 15 - 20 minut aż śliwki zmiękną a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
* Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z łyżką wody a następnie z kilkoma łyżkami syropu. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.
WYKONANIE CIASTA :
* Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm. Do miski wsypać mąki pszenną i ziemniaczaną jeśli używamy, dodać cukier, proszek do prania oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło.
Rozcierać palcami na kruszonkę lub użyć miksera z końcówką do ciast kruchych.
* Dodać żółtka lub jajko i złączyć składniki w jednolitą masę - kulę.
Podzielić tą kulę na dwie części.
Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe i ugniatamy łącząc z kokosem ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miekie, możesz włożyć je do zamrażalnika, żeby stwardniało.
* Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.
Kawałkiem ciasta bez wiórków kokosowych wylepiamy spód formy. Na formę można dać papier do pieczenia.
Ciasto można podzielić na mniejsze kawałki i tak wylepiać formę podociskać palcami.
* Wyłożyć śliwki z patelni na gotowe ciasto na spodzie formy. Na wierzch syropu z śliwek strzelać na tarce o grubych oczkach ciasto z wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstać do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor.
Ciasto jest tak smaczne, że u mnie nigdy nie zostaje na drugi dzień.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz