KISZONE OGÓRKI, OGÓRKI KISZONE.

KISZONE OGÓRKI.

Najprostszy sposób na kiszone ogórki.
Składniki:
* 2 kg małych i średnich ogórków gruntowych
* 2 małe główki czosnku 
* duży pęczek kopru z baldachimami 
* kawałek korzenia chrzanu 
* 2 litry wody - wrządku 
* 4 płaskie łyżki soli kłodawskiej 
* można dodawać również liście chrzanu, liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, lub wiśni.
PRZEPIS NA KISZONE OGÓRKI :
Tak na 2 kilo ogórków malutkich lub średnich gruntowych użyłam 4 - 5 słoików litrowych każdy. 
Kiszone ogórki robię co roku. Są u mnie w kuchni numerem jeden w mojej spiżarni. 
Kiszone ogórki nadają się do tradycyjnego obiadu z ziemniakami, na kanapki, do zupy, do śledzi i różnych sałatek, sosów na zimno, również do roladek mięsnych. 
KISZONE OGÓRKI WYKONANIE :
* Ogórki gruntowe po kupnie lub zebraniu z działki najlepiej zalać wodą zimna w misce i zostawić tak godzinę. Następnie umyć. 
* W umytych słoikach układamy ogórki gruntowe. Jeśli chcesz zrobić większą ilość słoików z kiszonymi ogórkami składniki oczywiście podwajasz lub potrajasz. Do kiszenia ogórki powinny być świeże. Najlepsze są jeszcze takie które jeszcze mają na końcach przekwitnięte kwiaty. Końce ogórków mają być twarde, jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. 
Większe ogórki raczej się nie nadają mogą być puste po ukiszeniu i czuć pestki. 
* Następnie umieść w słoiku w każdym po ząbku czosnku, kawałek chrzanu, duży pęczek kopru wraz z baldachimem kwiatu kopru. 
Również polecam wszystkim dodać  liście wiśni, chrzanu, czy czarnej porzeczki, ogórki są wtedy chrupkie i twarde. 
* Zagotuj wodę na 2 kg ogórków gruntowych 4 płaskie łyżki soli kłodawskiej nie czubate. 
* Rozmieszaj sól w wodzie, aż się rozpuści. 
Zalewamy ciepłą wodą z solą wszystkie składniki w słoikach wody powinno być tak żeby ogórki były przykryte i zakręcamy mocno słoiki. 
* tak zakręcone słoiki odstawiamy na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. 
* po tym czasie możesz przenieść słoiki z ogórkami do spiżarni lub piwnicy. 
* Ogórki ukiszą się po około dwóch tygodniach a maksymalnie po dwudziestu dniach. 

* * * Jeszcze jedno zalewa może być zimna, wystudzona po zagotowaniu i posoleniu, taką schłodzoną zalewą zalane ogórki też się ukiszą i wyjdą również smaczne. 
* * * Ja robiłam i ciepła i zimną zalewą i nie ma różnicy po ukiszeniu ogórków. 
* * * W pierwszych dniach można zaobserwować buzowanie w słoikach, mogą lekko syczeć. Solanka zaczyna wycieka ze słoików z ogórkami. 
Jest to normalne i często tak się dzieje, podczas procesu kiszenia, po prostu proces kiszenia jest bardzo dynamiczny. 
* Nie odkręcaj wtedy słoików, każdy podokrecaj i przetrzyj słoik. 
* Dla tego najlepiej zostawić je po zalaniu zalewą i zakręceniu na ściereczce w kuchni na podłodze na ten minimum tydzień, aż dynamiczne kieszenie się uspokoi i po dokręceniu słoików wtedy wynieś do piwnicy. 
* * * nie martw się jeśli po pierwszym dniu nakrętka się nie zassa na to ma kilka pierwszych dni od momentu zalania zalewą. 
* * * Takie ogórki nie puchną w trakcie kiszenia jak zostaną po prostu po tygodniu wyniesione w chłodne miejsce jak piwnica. 
* Trzymane w cieple, zbiera się w nich dwutlenek węgla, a prawidłowo powinien powoli przechodzić do zalewy. Tymczasem ogórki trzymane w ciepłe mogą zacząć mocno pracować, wtedy puchną i robią się puste. Za długie trzymanie w ciepłe powoduje, że mocno pracują i tak się dzieje że robią się puste w środku. 
* * * Takie ogórki można wykorzystać do zupy. 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI