Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.



Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

Smerfny ten deser i to bez pieczenia! 
Świetny na lato, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Jest puszysty, śmietankowy i prawie jak sernik na zimno, ale bez sera.

Miałam dużo na głowie więc deser musiał być taki żebym się przy nim nie napracowała. Niby 3 warstwy, ale każda sobie tężała spokojnie w lodówce nie wymagając większego zainteresowania. Efekt wyszedł całkiem dobry.  

Do takiego deseru możecie użyć różnych kolorów i smaków galaretek. 

Dobierzcie je wedle własnego gustu i smaku. W galaretce na wierzchu możecie zatopić dowolne owoce maliny, kawałki świeżych nektarynek, winogrona lub ananasa z puszki. Zróbcie sobie wersję niebieską, czerwoną albo zieloną. Niebieska wygląda jakby ktoś wlał do niej atrament z pióra, ale jest bardzo smaczna.


Śmietanowiec z borówkami i galaretką.

czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia na wszystkich etapach

składniki na deser w tortownicy o śr.24 cm:



SPÓD: 

- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych petit beurre typu lub dowolnych jakie lubicie
- 150 g masła extra
- 3 łyżeczki naturalnego kakao jeśli chcesz żeby spód był ciemny ja nie dałam kakao tym razem.


MASA ŚMIETANOWA

- 500 ml kremówki 30% śmietanki
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny w proszku
- 80 ml mleka
- 3 x 1/2 op. galaretki w proszku kolory rubinowa, szmaragdowa dowolne mnie szafirowa,
- 3 x 200 ml wody do galaretek

WIERZCH: 

- 350 g borówki amerykańskiej

- 1 op. galaretki proszku, niebieskiej u mnie

 - 400 ml wody
JAK ZROBIĆ SPÓD Z CIASTECZEK?

Ciasteczka połamałam na mniejsze kawałki i wsypałam do malaksera. Zmiksowałam je na proszek. Masło roztopiłam i kiedy przestygło wlałam je do ciasteczek. Masę o konsystencji mokrego piasku wysypałam równomiernie na dno tortownicy i ugniotłam. Formę wstawiłam do lodówki.

JAK PRZYGOTOWAĆ MASĘ ŚMIETANOWĄ Z GALARETKAMI?

3 kolorowe galaretki w proszku rozpuściłam w gorącej wodzie .
Każdą oddzielnie w osobnej, szklance lub miseczce, dolewając do niej 200 ml wrzącej wody i mieszając aż zupełnie się rozpuściła. Naczynia Z rozpuszczonymi galaretkami odstawiłam żeby płyn ostygł i następnie przeniosłam do lodówki żeby galaretki stężały. Zupełnie zastygnięte pokroiłam w kostkę.

Żelatynę w proszku zalałam zimnym mlekiem, a kiedy napęczniała podgrzewałam mieszając aż się rozpuściła. Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Pod koniec ubijania dosypałam cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodałam 2-3 łyżki ubitej śmietany, wymieszałam dokładnie i dodałam do reszty śmietany cały czas miksując. Do masy śmietanowej dodałam galaretki pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszałam. Całą tę masę przełożyłam do tortownicy ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyrównałam wierzch i odstawiłam formę z powrotem do lodówki.

JAK ZROBIĆ GALARETKĘ Z BORÓWKAMI?

Borówki opłukałam i osuszyłam. Galaretkę niebieską rozpuściłam we wrzącej wodzie. Odstawiałam do ostudzenia, a kiedy zaczęła tężeć dosypałam borówki. Wymieszałam. Wylałam na zastygniętą masę śmietanową i odstawiłam do lodówki żeby wierzch zastygł i całość dobrze się schłodziła.

Najlepiej taki deser przygotowywać dzień wcześniej przed planowanym podaniem żeby całość miała czas dobrze zastygnąć. Kolory galaretek możecie sobie dowolnie zmieniać, tak jak owoce w wierzchniej warstwie. Użyjcie takich jakie macie i jakie lubicie.


SMACZNEGO....

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE