Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.
Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.


JAK ZROBIĆ KRUCHE CIASTO:


Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia jaką odkryłam niedawno. Delikatne i kruche ciasto, połączone z kwaśnym rabarbarem i słodką konfiturą malinową, tworzy niezwykłe połączenie smaków. Całość jest ukoronowana słodką bezą, która nadaje ciastu lekkości i chrupkości. Dodatkowo, płatki migdałowe dodają nuty aromatycznej i wspaniale chrupią przy każdym kęsie. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Ciesz się pysznym kruchym ciastem z rabarbarem i konfiturą malinową, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Ciasto z rabarbarem i bezą przepis krok po kroku.
W sezonie na rabarbar koniecznie upiecz to niezwykle apetyczne i przy okazji piękne kruche ciasto z rabarbarem i malinami. Takim ciastem zachwycisz wszystkich gości i rodzinę. Ja jestem bardzo zadowolona że w tym roku mi się udało upiec właśnie to ciasto jest tak pyszne że znika w mig.
Ciasto z rabarbarem i bezą przepis.
Przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem, i konfiturą malinową i słodką bezą z migdałami.
Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
SKŁADNIKI :
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
* 200 g mąki pszennej (-1 i 1/3 szklanki)
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 200 g masła (zimnego)
* 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
* 1 szczypta soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
* 4 żółtka (z jajek rozmiar L (białka zachować do bezy)
SKŁADNIKI NA RABARBAROWE NADZIENIE DO CIASTA
* 600 g rabarbaru
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 słoiczek konfitury malinowej ((200 g))
* 3 łyżki płatków migdałów
SKŁADNIKI NA BEZĘ DO CIASTA
* 4 białka
* 200 g cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* płatki migdałowe (do posypania)
1. Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody. Ja zagniotłam w robocie.
* 200 g mąki pszennej,
* 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła,
* 50 g cukru, 1 szczypta soli,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka cynamonu, 4 żółtka
2. Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
3. Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki - do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni (góra/dół).
4. Podpiecz ciasto przez 20 minut.