Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia jaką odkryłam niedawno. Delikatne i kruche ciasto, połączone z kwaśnym rabarbarem i słodką konfiturą malinową, tworzy niezwykłe połączenie smaków. Całość jest ukoronowana słodką bezą, która nadaje ciastu lekkości i chrupkości. Dodatkowo, płatki migdałowe dodają nuty aromatycznej i wspaniale chrupią przy każdym kęsie. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Ciesz się pysznym kruchym ciastem z rabarbarem i konfiturą malinową, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!


Ciasto z rabarbarem i bezą przepis krok po kroku.

W sezonie na rabarbar koniecznie upiecz to niezwykle apetyczne i przy okazji piękne kruche ciasto z rabarbarem i malinami. Takim ciastem zachwycisz wszystkich gości i rodzinę. Ja jestem bardzo zadowolona że w tym roku mi się udało upiec właśnie to ciasto jest tak pyszne że znika w mig.

Ciasto z rabarbarem i bezą przepis.



Przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem, i konfiturą malinową i słodką bezą z migdałami.
Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
SKŁADNIKI :

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

* 200 g mąki pszennej (-1 i 1/3 szklanki)

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 200 g masła (zimnego)

* 50 g cukru (- 1/4 szklanki)

* 1 szczypta soli

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka cynamonu

* 4 żółtka (z jajek rozmiar L (białka zachować do bezy)

SKŁADNIKI NA RABARBAROWE NADZIENIE DO CIASTA 

* 600 g rabarbaru

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 słoiczek konfitury malinowej ((200 g))

* 3 łyżki płatków migdałów

SKŁADNIKI NA BEZĘ DO CIASTA

* 4 białka

* 200 g cukru

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* płatki migdałowe (do posypania)


JAK ZROBIĆ KRUCHE CIASTO:

1. Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody. Ja zagniotłam w robocie.

* 200 g mąki pszennej,

* 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła,

* 50 g cukru, 1 szczypta soli,

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

* 1 łyżeczka cynamonu, 4 żółtka

2. Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

3. Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki - do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni (góra/dół).

4. Podpiecz ciasto przez 20 minut.


JAK ZROBIĆ NADZIENIE Z RABARBARU DO CIASTA

1. Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.

* 600 g rabarbaru

2. Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury wymieszaj.

* 1 łyżeczka cynamonu,

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

* 1 słoiczek konfitury malinowej

3. Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
Piecz kolejne 20 minut.


JAK ZROBIĆ BEZĘ DO CIASTA Z Z RABARBAREM

1. Białka ubij lekko i zacznij porcjami dodawać cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną - ja ubijam długo nawet z 10 minut.

* 4 białka, 
* 200 g cukru,
*1 łyżka mąki ziemniaczanej

2. Wyłóż bezę na nadzienie, a wierzch posyp płatkami migdałów.

* 3 łyżki płatków migdałów
4. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza z termoobiegiem.  Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam w internecie wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować.

Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy.

Kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej i schowałam do lodówki do schłodzenia. Tym sposobem potem praca poszła mi szybciej.

Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę w całym domu pachniało obłędnie (aż mój mąż wpadł do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść , a do tego smakowało znakomicie.

Przepis jest rewelacyjny, a ciasto z rabarbarem i bezą znika samo.

Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).

Smacznego. Iwa.W





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE