CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
SKŁADNIKI :
* Mąka pszenna typ 650 - 150 g
* Letnia woda 100 ml
* Sól 1,5 łyżeczki
* Mąka żytnia typ 720 - 230 g
* Letnia woda (zaczyn) 180 ml
* Zakwas żytni(zaczyn) 130 g
* Mąka żytnia typ 720 (zaczyn) 150 g
PRZYGOTOWYWANIE ZACZYNU
1. Do dużej miski odlej odpowiednią część zakwasu żytniego. Dosyp mąkę i dolej ciepłą wodę. Pomieszaj drewnianą łyżką. Zaczyn powinien mieć lepką konsystencję. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 godzin przykryty materiałową szmatką.
WYRABIANIE
2. Po upływie tego czasu, dosyp do niego mąki przewidziane na ciasto właściwe. W przewidzianej na nie wodzie rozpuść sól, dobrze zamieszaj i dodaj do ciasta. Zagniataj ciasto kilka minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję i przestanie lepić się do rąk.