CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 

SKŁADNIKI : 

* Mąka pszenna typ 650 - 150 g

* Letnia woda 100 ml

* Sól 1,5 łyżeczki

* Mąka żytnia typ 720 - 230 g

* Letnia woda (zaczyn) 180 ml

* Zakwas żytni(zaczyn) 130 g

* Mąka żytnia typ 720 (zaczyn) 150 g

PRZYGOTOWYWANIE ZACZYNU

1. Do dużej miski odlej odpowiednią część zakwasu żytniego. Dosyp mąkę i dolej ciepłą wodę. Pomieszaj drewnianą łyżką. Zaczyn powinien mieć lepką konsystencję. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 godzin przykryty materiałową szmatką.

WYRABIANIE

2. Po upływie tego czasu, dosyp do niego mąki przewidziane na ciasto właściwe. W przewidzianej na nie wodzie rozpuść sól, dobrze zamieszaj i dodaj do ciasta. Zagniataj ciasto kilka minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję i przestanie lepić się do rąk.

DRUGIE WYRASTANIE

3. Przygotuj 20 centymetrową metalową formę. Wysmaruj ją tłuszczem na całej długości, łącznie z bokami, najlepiej używając do tego papierowego ręczniczka. Wsyp do środka trochę otrębów/mąki z pełnego przemiału/bułki tartej (aby chleb się nie przyklejał) i włóż do środka ciasto chlebowe. Uklep ciasto w formie, aby równomiernie ją wypełniło. Przykryj formę materiałową ściereczką i odłóż w miejsce o temperaturze trochę wyższej niż pokojowa (na przykład niedaleko rozgrzanego lekko palnika). Daj ciastu wyrosnąć przez 5 godzin. Z mojego zaczynu tak długo wyrastał mój chlebek. Może być że u ciebie urośnie szybciej..

PIECZENIE

4. Gdy czas wyrastania zbliża się do końca, rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wsadź foremkę z ciastem (ostrożnie, aby nie opadło) i piecz przez ok. 25 minut. Okrój ciasto w formie i wyjmij. Krój po ostygnięciu.
Smacznego Iwa.W

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.