SZARLOTKA

SZARLOTKA.
Pyszna szarlotka i prosta do zrobienia szarlotka na kruchym spodzie. Każdemu kto poświęci trochę czasu się udaje i smakuje. Jedna z najbardziej znanych i lubianych przez nas.
SKŁADNIKI:
Jabłka:
1,5 kg jabłek 
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
300 g mąki
250 g zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Do posypania cukier puder.
PRZYGOTOWANIE: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.
Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
CIASTO:
* Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
* Składniki połączyć w jedolite ciasto, pod koniec dodać jajko. (ciasto będzie dość miękkie).
* Podzielić na dwie pół i włożyć do zamrażarki na 15 minut.
PIECZONE:
* Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Przygotować niedużą formę.
* Wyjąć jedyną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na ciasto jabłka.
* Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka.
* Wstawić do piekarnika nagrzanego i piec ok.50 minut lub na złoty kolor.
Upieczoną szarlotkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Wskazówki np.forma prostokątna 21 x 27 cm lub kwadratową 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm.
Smacznego.
Przepis znaleziony w internecie i wypróbować udało mi się.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI