Faworki karnawałowe.
Faworki karnawałowe 😉.
Składniki:
*250 g mąki pszennej
*4 łyżki śmietany 18%
*3 żółtka
*szczypta soli
*łyżka octu
*łyżeczka proszku do pieczenia
*1 l oleju
*cukier puder do posypania
W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól, ocet, proszek do pieczenia.
Zagniatamy ciasto.
Blat posypujemy odrobiną mąki.
W całości rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Ciasto dobrze jest wyrobić wałkiem przez ok.3-4 minuty będzie bardziej napowietrzone.
Ciasto pokroić najpierw na płaski o szerokości ok.3 cm a następnie na prostokąty lub romby.
Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron po 2 minuty z każdej strony.
Wyjmować cedzakową łyżką i osączyć na ręczniku papierowym.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wychodzi tak 60 sztuk faworków.
Smacznego 😉
Komentarze
Prześlij komentarz