Faworki karnawa艂owe.

Faworki karnawa艂owe 馃槈.
Sk艂adniki:
*250 g m膮ki pszennej
*4 艂y偶ki 艣mietany 18%
*3 偶贸艂tka
*szczypta soli
*艂y偶ka octu
*艂y偶eczka proszku do pieczenia
*1 l oleju
*cukier puder do posypania 

W misce wymiesza膰 m膮k臋, 艣mietan臋, 偶贸艂tka, s贸l, ocet, proszek do pieczenia. 
Zagniatamy ciasto.
Blat posypujemy odrobin膮 m膮ki.
W ca艂o艣ci rozwa艂kowujemy na cienkie ciasto. Ciasto dobrze jest wyrobi膰 wa艂kiem przez ok.3-4 minuty b臋dzie bardziej napowietrzone.
Ciasto pokroi膰 najpierw na p艂aski o szeroko艣ci ok.3 cm a nast臋pnie na prostok膮ty lub romby.
Ka偶dy kawa艂ek naci膮膰 na 艣rodku i przez naci臋cie przeci膮gn膮膰 jeden koniec ciasta.


Faworki sma偶y膰 na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor z obu stron po 2 minuty z ka偶dej strony.
Wyjmowa膰 cedzakow膮 艂y偶k膮 i os膮czy膰 na r臋czniku papierowym.
Na koniec posypa膰 cukrem pudrem.
Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi tak 60 sztuk fawork贸w.
Smacznego 馃槈

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OLEJEK Z艁ODZIEI NAJLEPSZA MIESZANKA, PRZECIWZAPALNA I ANTYBAKTERYJNA - W SAM RAZ NA OBECNIE CZASY PANDEMI

PRZEPIS NA OLEJEK Z艁ODZIEI

SYROP Z ZIELONYCH ORZECH脫W W艁OSKICH.