Faworki karnawa艂owe.
Faworki karnawa艂owe 馃槈.
Sk艂adniki:
*250 g m膮ki pszennej
*4 艂y偶ki 艣mietany 18%
*3 偶贸艂tka
*szczypta soli
*艂y偶ka octu
*艂y偶eczka proszku do pieczenia
*1 l oleju
*cukier puder do posypania
W misce wymiesza膰 m膮k臋, 艣mietan臋, 偶贸艂tka, s贸l, ocet, proszek do pieczenia.
Zagniatamy ciasto.
Blat posypujemy odrobin膮 m膮ki.
W ca艂o艣ci rozwa艂kowujemy na cienkie ciasto. Ciasto dobrze jest wyrobi膰 wa艂kiem przez ok.3-4 minuty b臋dzie bardziej napowietrzone.
Ciasto pokroi膰 najpierw na p艂aski o szeroko艣ci ok.3 cm a nast臋pnie na prostok膮ty lub romby.
Ka偶dy kawa艂ek naci膮膰 na 艣rodku i przez naci臋cie przeci膮gn膮膰 jeden koniec ciasta.
Faworki sma偶y膰 na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor z obu stron po 2 minuty z ka偶dej strony.
Wyjmowa膰 cedzakow膮 艂y偶k膮 i os膮czy膰 na r臋czniku papierowym.
Na koniec posypa膰 cukrem pudrem.
Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi tak 60 sztuk fawork贸w.
Smacznego 馃槈
Komentarze
Prze艣lij komentarz