PĄCZKI

Pączki.
SKŁADNIKI:
*500g mąki
*6 żółtek
*50g cukru
*1 łyżka 🥄 cukru waniliowego
*szczypta soli
*250ml mleka
*40g drożdży świeżych
*50g masła roztopionego ostudzonego 
* 1 łyżka 🥄 spirytusu
* 1 łyżka 🥄olejku rumowego
DODATKOWO:
ok. 1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
* Mleko podgrzać do temperatury ok.37 C.
* Drożdże rozkruszyć do miski i dodać łyżkę cukru, wymieszaj dokładnie z cukrem i dodaj dwie łyżki mleka wymieszaj dokładnie.
* Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
* W tym czasie żółtka ubij z cukrem waniliowym i cukrem i szczyptą soli.
* Masa jajeczna, z żółtek ma być jasna i puszysta ubijamy ok.7 minut. na wysokich obrotach miksera.
* Do miski robota wsyp mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, ubite żółtka, resztę mleka, olej rumowy i wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od brzegów misy ok.15 minut robotem.
* Wklej roztopione masło i wystudzone i wyrabiaj dalej robotem aż się połączy z ciastem.
* Na koniec dodajemy spirytusu lub ocet i mieszamy do gładkiej masy.
* Ciasto nawet po tak długim wyrabianiu będzie nieco się lepić i tak ma być, tak gwarantuje porządną strukturę pączków.
* Przykryj ściereczką miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
* Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wyrabiaj chwilę.
*Ciasto prawdopodobnie będzie się trochę lepić podsyp niewielką ilością mąki dosłownie odrobiną mąki. Pamiętaj że ilość mąki ma być minimalna tylko tyle żeby dało się pracować ciastem.
Ja łącznie do całego ciasta dałam jedną łyżkę. Zbyt duża ilość mąki sprawi że paczki będą twarde i będą się przypalać.
* Podziel ciasto na porcje o wadze ok.65g.
* Sklej brzegi i formuj kulki w dłoniach odstaw kulki na stolnicę posypaną mąką żeby się nie przykleiły podczas wyrastania.
Układamy je w odstępach.
Uformowane paczki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
* Olej rozgrzać do temperatury 175 C.
* Wkładaj na olej i piec z każdej strony po 2 minuty no olej powinien być moim zdaniem jak na najwolniejszym płomieniu gazu żeby paczki zdążyły się upiec i nie były surowe w środku.
* Po upieczeniu odsączyć na kratce z piekarnika wyłożonej ręcznikiem papierowym.
* Po lekkim ostudzeniu nadziewamy paczki marmoladą według uznania.
*Na koniec posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
LUKIER:
* 1 szklanka cukru pudru,rozejrzyj z ok.2 łyżkami 🥄 gorącej wody.
Polej po pączkach lukrem według uznania jak kto lubi lukier czy suchy cukier puder.
Smacznego 😉😘🥰.
Przepis znalazłam w internecie przypadkowo i wyszły pyszne pączki według tego przepisu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI