Sernik na zimno z brzoskwiniami .

Sernik na zimno z brzoskwiniami.
Jest to bardzo prosty i szybki sernik w przygotowaniu, można go przygotować z dowolnymi owocami.
Sernik bez pieczenia na herbatnikach zawsze się udaje. Pamiętajcie, że jeśli na jakimkolwiek etapie przygotowania masy serowej powstaną w niej grudki z żelatyny, zawsze możecie ją delikatnie podgrzać pod wpływem temperatury grudki znikną.
Pod żadnym pozorem nie doprowadzaj żelatyny do wrzenia, bo straci ona swoje właściwości żelujące.
Sernik może być przygotowany bez herbatników i bez biszkoptów jeśli za nimi nie przepadacie.
W zależności od sezonu możesz go przygotować z brzoskwiniami, truskawkami, malinami itp.

SKŁADNIKI:
Na tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszkę 24x24 cm .
*  1 kg twarogu z wiaderka w temperaturze pokojowej
*  120 g herbatników można zastąpić biszkoptami
* puszka brzoskwiń ok.850 g
* 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe po 70 g
* 2 czubate łyżki 🥄 żelatyny
* 1/2 szklanki mleka 125 ml 
* 150 g śmietanki 36%
* szczypta mielonej wanilii ( można zastąpić cukrem waniliowym)
* 3/4 szklanki cukru pudru do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. 
Podgrzać mleko, gdy będzie już ciepłe, ściągnij z ognia. Dodaj żelatynę i szybko trzepaczką wymieszaj, tak żeby nie było grudek. Jeśli zarobią się grudki lub całość będzie mocno gęsta i żelatyna nie będzie się rozpuszczała, można podgrzać mleko ponownie z żelatyną na bardzo wolnym ogniu i mieszać aż się rozpuści i grudki znikną.
Delikatnie wystudzić przed połączeniem z twarogiem.
Twaróg szybko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać śmietanę i wymieszać łyżką lub szpatułką. Spróbować, czy masa jest dostatecznie słodka. Do żelatyny dodawać stopniowo po łyżce masy twarogowej i wymieszać szpatułką.
 Po kilku dodanych porcjach, jeśli nie będzie grudek, przelać całość do pozostałego twarogu i wymieszać trzepaczką. Jeśli w masie będą grudki można znów delikatnie podgrzać żelatynę, grudki znikną.

Do twarogu z żelatyną dodać część pokrojonych brzoskwiń, wymieszać.
Wyłożyć na herbatniki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając trochę mniej wody, ok 100 ml mniej.
Na zastygniętą masę serową wysypka resztę pokrojonych brzoskwiń i zalej tężejącą galaretką.
Schłodzić około 2 godziny lub dłużej aż galaretka zastygnie.
 
I gotowe smacznego 😉.

Przepis znalazłam w internecie i spróbowałam na dzisiejszy deser do poobiedniej kawy.
Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

PRZEPIS NA OLEJEK ZŁODZIEI