BANANOWE POLE
馃崒馃崒 BANANOWE POLE 馃崒馃崒
No Musz臋 si臋 przyzna膰, 偶e tak przygotowana masa mnie zachwyci艂a smakiem. Jest przepyszna. Doda艂am do niej troszk臋 mniej 偶elatyny – moim zdaniem te 2 艂y偶ki s膮 w zupe艂no艣ci wystarczaj膮ce. Zielon膮 galaretk臋 podmieni艂am natomiast na 偶贸艂t膮 – bananow膮. My艣l臋, 偶e w tej kolorystyce ciasto jest zdecydowanie bardziej urokliwe;)
馃崒CIASTO馃崒:
馃崒5-6 jajek
馃崒1 szkl. drobnego cukru do wypiek贸w
馃崒1 szkl. m膮ki pszennej tortowej
馃崒1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
馃崒1 op. cukru wanilinowego
馃崒2-3 艂y偶ki oleju
馃崒MASA BANANOWA馃崒:
馃崒5 banan贸w (da艂am 7 ma艂ych)
馃崒500 ml 艣mietanki 30% lub 36%
馃崒1-2 艂y偶ki cukru pudru do smaku
馃崒2 艂y偶ki 偶elatyny
馃崒DODATKOWO馃崒:
馃崒3-4 banany
馃崒2 偶贸艂te galaretki (np bananowe)
馃崒CIASTO馃崒:
Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Stopniowo dodajemy oba cukry. Nast臋pnie dodajemy po 1 偶贸艂tku i wlewamy olej. M膮k臋 przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy 偶贸艂tkowej i delikatnie mieszamy szpatu艂k膮.
Ciasto przelewamy na wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia blaszk臋 (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 25-30 minut.
馃崒GALARETKA馃崒:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gor膮cej wody. Odstawiamy do st臋偶enia.
馃崒BANANY馃崒:
Nieobrane banany (5 wi臋kszych sztuk – lub 7 ma艂ych) rozk艂adamy na blaszce do pieczenia. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 10-12 minut (do czasu a偶 ich sk贸rka stanie si臋 ca艂kiem czarna). Odstawiamy do przestudzenia.
Nast臋pnie banany obieramy ze sk贸rki i miksujemy na mus.
馃崒MASA BANANOWA馃崒:
呕elatyn臋 zalewamy oko艂o 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawiamy do nap臋cznienia. Nast臋pnie podgrzewamy na bardzo ma艂ym ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz mus bananowy. Jedn膮 艂y偶k臋 masy 艂膮czymy z rozpuszczon膮 偶elatyn膮, energicznie mieszamy, gdy 艂adnie si臋 po艂膮czy dodajemy do reszty masy i miksujemy przez chwil臋, do po艂膮czenia.
Sk艂adanie ciasta:
Przygotowan膮 mas臋 rozprowadzamy na upieczonym, przestudzonym biszkopcie.
Pozosta艂e banany kroimy na plasterki, rozk艂adamy na masie bananowej. Ca艂o艣膰 zalewamy t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Wstawiamy do lod贸wki do ca艂kowitego st臋偶enia.
Bardzo smaczne ciasto polecam, przepis znalaz艂am w internecie.
Iwa.W pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prze艣lij komentarz