Oponki serowe.
Oponki serowe.
SKŁADNIKI:
1/2 kg sera białego
1/2 kg mąki
1 niepełna szklanka cukru
3 jajka
1/4 kostki margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki octu
2 łyżeczki sody
Olejek pomarańczowy
do smaku lub waniliowy.
PRZYGOTOWANIE:
Ser zmielić następnie na stolnicy połączyć z resztą składników zagnieść ciasto.
Ja użyłam robota planetarnego. Wałkować na grubość 1 cm wykrawać kółka szklanką następnie kieliszkiem w środku tak żeby powstała oponka.
Jeśli ciasto się trochę klei podsypać mąką przed rozwałkowaniem ja tak sobie pomogłam i mi się udały oponki i ciasto nie kleiło do wałka.
Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju aż do zrumienienia z obu stron.
Oleju musi być sporo oponki w trakcie smażenia mają w nim pływać.
Mnie wyszły takie.
Skorzystałam z przepisu z internetu i muszę przyznać są pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz