Oponki serowe.

Oponki serowe.
SKŁADNIKI:

1/2 kg sera białego 
1/2 kg mąki 
1 niepełna szklanka cukru 
3 jajka
1/4 kostki margaryny 
2 łyżki kwaśnej śmietany 
2 łyżki octu 
2 łyżeczki sody 
Olejek pomarańczowy 
do smaku lub waniliowy.

PRZYGOTOWANIE:

Ser zmielić następnie na stolnicy połączyć z resztą składników zagnieść ciasto.
 Ja użyłam robota planetarnego. Wałkować na grubość 1 cm wykrawać kółka szklanką następnie kieliszkiem w środku tak żeby powstała oponka.
Jeśli ciasto się trochę klei podsypać mąką przed rozwałkowaniem ja tak sobie pomogłam i mi się udały oponki  i ciasto nie kleiło do wałka.
Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju aż do zrumienienia z obu stron.
Oleju musi być sporo oponki w trakcie smażenia mają w nim pływać.
Mnie wyszły takie.
Skorzystałam z przepisu z internetu i muszę przyznać są pyszne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE