BABKA CYTRYNOWA - JOGURTOWA

BABKA CYTRYNOWO-JOGURTOWA.
Bardzo smaczna i wilgotna babka.

SKŁADNIKI:

- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- otarta skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny

BABKA CYTRYNOWO-JOGURTOWA - JAK ZROBIĆ?


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.

2. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Ja posypałam cukrem pudrem.

PORADY:
* bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
* przepis znalazłam w internecie.
Pozdrawiam serdecznie ☀️.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE