CHLEB NA DROŻDŻACH.

CHLEB NA DROŻDŻACH.
Chleb na drożdżach z ziarnami, a do tego masełko i dobra wędlina... To zapowiedź kanapki doskonałej! Przyznaję, że naprawdę lubię piec domowe chleby. Po pierwsze smakują mi one bardziej niż te ze sklepu, wychodzą taniej, a co najważniejsze nie są tak nafaszerowane spulchniaczami.

PRZEPIS NA CHLEB NA DROŻDŻACH.

Ten chleb pszenny na drożdżach warto wzbogacić dużą ilością ziaren - świetnie pasuje do pieczywa sezam, czarnuszka, pestki dyni, ziarna słonecznika, mak, siemię Iniane itp. Jeśli tylko macie ochotę to można też do niego dodać np. suszone pomidory i chleb będzie w smaku jeszcze ciekawszy!

PRZEPIS NA CHLEB NA DROŻDŻACH.

Składniki:
ROZCZYN:

20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżki mąki pszennej

50 ml letniej wody

CIASTO:

580 g mąki pszennej chlebowej typ 750

50 g miękkiego masła

300 ml letniej wody

opcjonalnie 1 łyżka miodu

1 płaska łyżka soli

⚫ dowolne ziarna - u mnie 1 czubata łyżka: sezamu, słonecznika, pestek dyni.
Chleb na drożdżach z ziarnami można przygotować na bazie świeżych lub suchych drożdży. Jeśli zdecydujesz się użyć drożdży instant, wtedy pomiń wykonanie rozczynu i wsyp je od razu do ciasta właściwego.

ROZCZYN:

Do miseczki kruszmy świeże drożdże (20 g), a także dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) i letnią wodę (50 ml).

Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
ROZCZYN POWINIEN ZWIĘKSZYĆ SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.

Jeśli tak się nie stało, to ewidentnie znaczy, że został źle przygotowany - mogła być za wysoka temperatura wody lub nieświeże drożdże.

CIASTO WŁAŚCIWE:

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 580 g), miękkie masło (50 g), letnią wodę (300 ml) oraz wyrośnięty rozczyn. Czasami dodaję także łyżkę miodu płynnego. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką - hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie przez około 5-7 minut.

Jeśli po tym czasie wyrabiania, ciasto będzie się jeszcze leciutko lepić to nic się nie dzieje, bo będziemy je ponownie wyrabiać. Odstawiamy je na 5 minut.
Dodajemy sól (1 płaska łyżka) oraz dowolne ziarna - u mnie po 1 czubatej łyżce: sezamu, słonecznika i pestek dyni. Równie dobrze możecie użyć czarnuszki, siemię Iniane itp.

Ponownie wyrabiamy przez 5-7 minut na małych obrotach robota.
Tym razem ciasto już powinno nabrać lepszej konsystencji. Po dotknięciu palcami nie powinno się do nich kleić.
Przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy w nie dłonią. Następnie przez dosłownie minutę je wyrabiamy i znowu odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.

Ciasto powinno ładnie zwiększyć swoją objętość.

Wyciągamy je z foremki i leciutko wyrabiamy (można oprószyć blat mąką).

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyta przeze mnie keksówka jest dość wąska i długa (około 40 cm). Ponownie odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch pryskamy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie tym razem sezam i słonecznik). Przykrywamy ściereczką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.


PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki i papieru do pieczenia. Studzimy na kratce.

Chleb na drożdżach polecam przechowywać w lnianej siatce lub nawet najzwyklejszej czystej reklamówce -oczywiście gdy już będzie całkowicie przestudzony.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OLEJEK ZŁODZIEI NAJLEPSZA MIESZANKA, PRZECIWZAPALNA I ANTYBAKTERYJNA - W SAM RAZ NA OBECNIE CZASY PANDEMI

PRZEPIS NA OLEJEK ZŁODZIEI

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.