CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM.
To, że ciasta drożdżowe uwielbiam (za prostotę, smak dzieciństwa, łatwość w wykonaniu) zapewne już zauważyliście. Dziś prezentuję przepis na najlepsze i niezawodne ciasto drożdżowe z serem białym.
Bardzo smaczne i proste do kawy .
Bardzo smaczne i proste do kawy .
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE:
• rozczyn drożdżowy
• 1/2 kg mąki pszennej
• 125 ml mleka
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1/2 kostki masła
• troszkę soli (na czubek łyżeczki)
• 3 jajka + 2 żółtka
• 3 łyżki oliwy
• 1 kg sera półtłustego
• 1 szklanka cukru
• 80 g masła
• 3 jajka + 2 białka
• 1 łyżka kaszy manny
• 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 budyń waniliowy
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka olejku cytrynowego
• spora garść rodzynek
kruszonka
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut) - powinno
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY.
ZARABIAMY CIASTO.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki.
Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej masłem blaszki (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku, wtedy jednak ciasto będzie mniej puszyste) naciągając nieco brzegi.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ.
Ser mielimy (można kupić już gotowy w plastikowym wiaderku). Oddzielamy żółtka od białek. Trzy żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Pięć białek ubijamy mikserem na sztywną pianę (dzięki temu masa będzie delikatniejsza i nie obciąży wyrośniętego, drożdżowego spodu). Masło rozpuszczamy. Przestudzony tłuszcz oraz pozostałe składniki dodajemy do sera (białka dodajemy ostatnie i wkręcamy je delikatnie za pomocą silikonowej łopatki lub łyżki drewnianej). Rozkładamy serowy równomiernie na cieście. mus
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Ser posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po wystudzeniu posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz