CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM.

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM.
To, że ciasta drożdżowe uwielbiam (za prostotę, smak dzieciństwa, łatwość w wykonaniu) zapewne już zauważyliście. Dziś prezentuję przepis na najlepsze i niezawodne ciasto drożdżowe z serem białym.
Bardzo smaczne i proste do kawy .


CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE:

• rozczyn drożdżowy

• 1/2 kg mąki pszennej

• 125 ml mleka

• 3 łyżki cukru

• 1 łyżka cukru waniliowego

• 1/2 kostki masła

• troszkę soli (na czubek łyżeczki)

• 3 jajka + 2 żółtka

• 3 łyżki oliwy
WARSTWA SEROWA:

• 1 kg sera półtłustego

• 1 szklanka cukru

• 80 g masła

• 3 jajka + 2 białka

• 1 łyżka kaszy manny

• 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

• 1 budyń waniliowy

• 1 łyżka cukru waniliowego

• 1 łyżeczka olejku cytrynowego

• spora garść rodzynek

kruszonka

• 1/2 kostki miękkiego masła

• 1 szklanka mąki pszennej

• 2 łyżki cukru pudru

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.

Zarabiamy ciasto.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut) - powinno
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY.

ZARABIAMY CIASTO.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki.

Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej masłem blaszki (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku, wtedy jednak ciasto będzie mniej puszyste) naciągając nieco brzegi.


PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ.

Ser mielimy (można kupić już gotowy w plastikowym wiaderku). Oddzielamy żółtka od białek. Trzy żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Pięć białek ubijamy mikserem na sztywną pianę (dzięki temu masa będzie delikatniejsza i nie obciąży wyrośniętego, drożdżowego spodu). Masło rozpuszczamy.  Przestudzony tłuszcz oraz pozostałe składniki dodajemy do sera (białka dodajemy ostatnie i wkręcamy je delikatnie za pomocą silikonowej łopatki lub łyżki drewnianej). Rozkładamy serowy równomiernie na cieście. mus

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ.

Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Ser posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po wystudzeniu posypujemy je obficie cukrem pudrem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PRZEPIS NA OLEJEK ZŁODZIEI

OLEJEK ZŁODZIEI NAJLEPSZA MIESZANKA, PRZECIWZAPALNA I ANTYBAKTERYJNA - W SAM RAZ NA OBECNIE CZASY PANDEMI

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.