Kokosanki

KOKOSANKI.

Kokosanki to najchętniej szykowane ciastka kokosow zawsze kupowałam je na odpuście, ale od kiedy upiekłam je pierwszy raz sama będę je piec.  Błyskawicznie się je robi i mają super krótki i prosty skład. Moje kokosanki z białek powstają z wiórków kokosowych, cukru i białek. To kokosanki bez masła.
SKŁADNIKI.

** 4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek

** 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g

** trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g

** kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego

** szczypta soli


KOKOSANKI PRZEPIS.


Białka jajek mogą być wyjęte prosto z lodówki. Mogą też mieć temperaturę pomieszczenia.

Z podanej porcji składników upiekłam 38 ciasteczek

kokosanek o średnicy około 3,5 cm.

Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku.

Czas pieczenia: 15-20 minut. Trzeba pilnować.

Kokosanki to ciastka kokosowe, które mają same
plusy. Powstają tylko z kilku składników. Są idealne dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Są proste i super szybkie w przygotowaniu, więc warto je szykować razem z dziećmi. Takie domowe kokosanki to też najlepszy sposób na wykorzystanie białek np. po cieście drożdżowym.


KOKOSANKI.

Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Wodniste białko oznacza, że jajko nie było już świeże. Białko powinno być zwarte i żelowate. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierz naczynie szklane lub metalowe. Miski plastikowe zazwyczaj trudniej jest dobrze umyć z resztek tłuszczu.

Z czterech średniej wielkości białek otrzymasz około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami.

Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Napuszone białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W ten sposób stopniowo dodaj pół szklanki drobnego cukru. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Do ubitego białka dodaj kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie wymieszaj sztywną masę bezową. Dodaj trzy szklanki drobnych wiórków kokosowych. Jedna szklanka o pojemności 250 ml waży około 100 gramów.
Możesz dodać na raz wszystkie trzy szklanki wiórków.

Ja jednak zazwyczaj wsypuję szklankę wiórków.

Delikatnie mieszam masę. Wsypuję kolejną szklankę i znów mieszam. W końcu wsypuję też trzecią szklankę wiórków. Mieszam i gotowe. Z takiej masy można od razu formować kokosanki.
Na jednej dużej blaszce/szufladzie piekarnika powinny Ci się zmieścić wszystkie kokosanki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieraj łyżką. Formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub też masę przekładaj z łyżki prosto na papier. Masa będzie się kleić a kulki mogą być nieforemne. Takie kokosanki układaj jedna obok drugiej na papierze.

Formę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki piecz tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone. Kokosanki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
 Bardzo smaczne polecam przepis znalazłam w internecie i jestem bardzo zadowolona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE