Święcenie pokarmu.

My już po Świeceniu pokarmu.

Koszyk wielkanocny, zwany również święconką, to tradycyjny element obchodów Wielkanocy w Polsce. W Wielką Sobotę do koszyczka wkłada się pokarmy, które następnie są poświęcane w kościele. Po poświęceniu, święconka staje się podstawą uroczystego wielkanocnego śniadania.

CO WŁOŻYĆ DO KOSZYKA WIELKANOCNEGO?

Tradycyjnie w koszyku powinny znaleźć się:

CHLEB: symbolizuje ciało Chrystusa.

JAJKA: symbol odradzającego się życia.

SÓL: symbol prostoty i czystości.

WĘDLINA: najczęściej szynka lub kiełbasa, symbolizująca dostatek i płodność.

CHRZAN: symbol siły i energii.

BABKA WIELKANOCNA: symbolizuje radość i obfitość.

BARANEK: symbol Zmartwychwstania.

Ozdoby koszyka:

Koszyk można ozdabiać:

Zielonymi gałązkami: bukszpanem, mirtem, owsem -
symbolizują odradzające się życie.

Świeżymi lub sztucznymi kwiatami: np. tulipanami lub liliami.

Ozdobnymi zawieszkami i kokardami: dodają uroku i świątecznego klimatu.

Wielkanocnymi figurkami: króliki, kurczaki, inne zwierzątka.

Symbolika pokarmów w koszyku:

Chleb: ciało Chrystusa.

JAJKA: odradzające się życie.

SÓL: oczyszczenie, prostota życia.

WĘDLINA: dostatek, płodność.

CHRZAN: siła, energia.

CIASTO: doskonałość, radość.

CHLEB: ciało Chrystusa.

JAJKA: odradzające się życie.

SÓL: oczyszczenie, prostota życia.

WĘDLINA: dostatek, płodność.

CHRZAN: siła, energia.

CIASTO: doskonałość, radość.

BARANEK: Zmartwychwstanie.

Dodatkowe wskazówki:

Liczba jajek w koszyku może być różna, ale często jest to 3 lub 6, co nawiązuje do symboliki Trójcy Świętej lub do pełni i doskonałości.

Koszyk może być wiklinowy, ale również wykonany z innych materiałów, np. bambusu lub drewna.

Koszyczek można przyozdobić serwetą, haftowaną lub koronkowa, aby dodać mu uroku.

Warto pamiętać, że święcenie pokarmów w kościele jest ważnym elementem tradycji wielkanocnej.

🐣🐰🐥🐤 Spokojnych świąt wielkanocnych 🐣🐰🐥🐤

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE