ZAKWAS NA馃崬 CHLEB 馃崬
Zakwas na 馃崬chleb 馃崬
Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy馃崬 chleb 馃崬 jest bardzo 艂atwe, cho膰 nieco czasoch艂onne. Ca艂y proces trwa cztery dni, a pi膮tego dnia mo偶na przyst膮pi膰 do pieczenia chleba. Czas po艣wi臋cony na zrobienie zakwasu to pi臋膰 minut dziennie, reszt臋 czasu zakwas ro艣nie i mo偶na sobie nie zawraca膰 nim g艂owy.
Dzie艅 pierwszy
Przygotuj litrowy s艂oik z nakr臋tk膮. Wsyp do niego 30 g m膮ki 偶ytniej razowej (typ 2000) i wlej 30 g letniej wody (mo偶e by膰 z kranu). Dok艂adnie wymieszaj i odstaw w miejsce gdzie nie 艣wieci bezpo艣rednio s艂o艅ce.
Zakwas ju偶 pierwszego dnia zaczyna pracowa膰, 艣wiadcz膮 o tym p臋cherzyki powietrza. Do s艂oika dosyp jak poprzednio 30 g m膮ki 偶ytniej razowej i dolej 30 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw.
Dzie艅 trzeci
Trzeciego dnia p臋cherzyki powietrza s膮 ju偶 wyra藕nie widoczne. Jak poprzednio dosyp 30 g m膮ki i dolej 30 g wody.
Tego dnia zakwas nie ma p臋cherzyk贸w powietrza - jest to normalne trzeciego dnia zakwas po prostu nie ro艣nie. Nie zra偶aj si臋 tym faktem, dodaj 30 g m膮ki i 30 g wody do s艂oika.
Dzie艅 pi膮ty
Tego dnia zakwas zn贸w wyr贸s艂 i jest gotowy do upieczenia 馃崬chleba馃崬.
Moje uwagi i wskaz贸wki:
• Zakwas kt贸ry jest dokarmiany nale偶y przechowywa膰 w temp. pokojowej w miejscu nienara偶onym na bezpo艣rednie promieniowanie s艂oneczne.
Zakwas po u偶yciu do pieczenia 馃崬chleba馃崬 nale偶y dokarmi膰 m膮k膮 i wod膮 (20 g m膮ki i 20 g wody) i wstawi膰 do lod贸wki. Taki zakwas mo偶e by膰 do tygodnia przechowywany w lod贸wce.
• Przy nast臋pnym pieczeniu 馃崬chleba馃崬 zakwas wyjmujemy z lod贸wki dzie艅 wcze艣niej i dokarmiamy tak膮 ilo艣ci膮 m膮ki i wody 偶eby uzyska膰 ilo艣膰 zakwasu niezb臋dn膮 do upieczenia chleba. Nast臋pnego dnia zakwas jest gotowy.
• Konsystencja zakwasu powinna by膰 g臋sta, je艣li jest lej膮cy nale偶y doda膰 do niego wi臋cej m膮ki.
• Pierwszy zakwas przewa偶nie nie jest silny i chleb na nim zrobiony nie jest bardzo wyro艣ni臋ty. Jest to ca艂kowicie normalne, zakwas nabiera si艂y z czasem i ka偶dy kolejny chleb jest ju偶 lepszy.
Ilo艣膰 zakwasu z tego przepisu wystarczy na jeden chleb, je艣li chcesz od razu zrobi膰 dwa, zamiast 30 g m膮ki i 30 g wody dodaj 40 g m膮ki i 40 g wody.
Komentarze
Prze艣lij komentarz