BUŁKI RAZOWE NA ZAKWASIE

BUŁKI RAZOWE NA DOMOWYM ZAKWASIE.


Dziś polecam jedne z lepszych bułeczek jakie upiekłam chrupiące bułki na zakwasie, z twardą skórką i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Najlepsze stworzenie zdrowych kanapek, smacznego:) 
Polecam też inne moje przepisy.

na 7-8 bułeczek:
Zależy jak je uformujesz wyjdzie 7 lub 8. 

* 150 g aktywnego zakwasu żytniego, 
* łyżeczka suchych drożdży,
*  300 g mąki pszennej, 
* 200 ml ciepłej wody, 
* 2 łyżki oleju,
* 100 g mąki pszennej razowej,
* czubata łyżka miodu,
* łyżeczka soli
Połączyć wszystkie składniki oprócz oleju, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać tłuszcz, wyrabiać jeszcze 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Naciąć każdą bułeczkę ostrym nożem (jeśli skórka ma być bardziej chrupiąca, można posmarować glazurą jak do kazjerek), piec w 230 stopniach około 15-20 minut. Wyciągam z piekarnika i gotowe są po ostygnięciu.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE