Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami.

Jest to proste a pyszne ciasto wiosenno - letnie: ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami. Idealnie słodkie, z pyszną kruszonką na górze, którą wykonujemy razem ze spodem, nie ma więc za dużo pracy. Duża blaszka, by wystarczyło dla wszystkich. Idealne na majówkę.
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
* 375 g mąki pszennej
* 50 g zmielonych migdałów
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 220 g masła, zimnego
* 190 g drobnego cukru do wypieków
* szczypta soli
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut lub do lekkiego zezłocenia.
NADZIENIE RABARBAROWO - TRUSKAWKOWE:
* 300 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (nie ma konieczności obierania łodyg)
* 300 g truskawek, przekrojonych na ćwiartki
* 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić.
WYKONANIE:
Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo nadzienie rabarbarowo truskawkowe. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu.
Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Wyjąć, przestudzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE