KECZUP
KECZUP Z CUKINII I POMIDORÓW I PAPRYKI.
Keczupu z cukinii i pomidorów i papryki.
Keczup z cukinii to prawdziwy hit. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, to koniecznie sprawdź ten przepis i zrób go sam w domu. Keczup z cukinii i pomidorów poleca się do najróżniejszych dań!
SKŁADNIKI:
* cukinia 4 kg
* pomidory 2 kg
* cebula 1 kg
* papryka czerwona 1 kg
* czosnek 5 ząbków
* sól 1/2 szklanki
* cukier 2 szklanki
* Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
* chilli 1 łyżeczka
* Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
* koncentrat pomidorowy 2 słoiczki
* ocet 10% 1 szklanka
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NA:
Keczup z cukinii i pomidorów i papryki.
Keczup z cukinii stał się hitem przez popularny przepis do przygotowania w Thermomixie lub normalnie w garnku. Nie trzeba nam jednak żadnego specjalnego urządzenia, aby przygotować go w domu. Dodatkowo można zrobić go na zapas i przechowywać w słoikach. Keczup z cukinii i pomidorów idealnie nadaje się na zimę.
1. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z solą, następnie odstawić na kilka godzin, aby cukinia puściła sok. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w kostkę.
2. Powstały sok odlać z cukinii (nie musi być bardzo dokładnie) i dodać do niej cebulę z papryką oraz drobno pokrojony czosnek i suche przyprawy, postawić na gazie gotować około 20 minut.
3. Pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę i dodać do rozgotowanej cukinii i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać ocet i koncentrat. Gotować następne 10 minut po tym czasie całość zmiksować (ewentualnie doprawić na ostrość) i przełożyć do małych słoiczków. Pasteryzować około 10 minut.
Wiedząc, jak zrobić keczup w cukinii, już nigdy z niego nie zrezygnujesz. Jego smak jest po prostu świetny! Przygotuj ketchup z cukinii i pomidorów zimę w dużej ilości. Na pewno wszystkie słoiki znikną w mgnieniu oka!
Pozdrawiam serdecznie Iwona.
Komentarze
Prześlij komentarz