Łosoś pieczony w folii.

ŁOSOŚ PIECZONY Z FOLII.


Zaproponuję wam przepis na proste, a zarazem pyszne przygotowanie łososia. Tym razem jest to łosoś pieczony w folii aluminiowej z dodatkiem masła i cytryny. Osoby będące na diecie powinny zrezygnować z masła na rzecz kilku kropel oliwy. Danie możecie przygotować dzień wcześniej, a świeżą rybę w folii przechowywać w lodówce.

ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII.

Składniki:

płat łososia ze skórą

sól morska

pieprz młotkowany

ew. przyprawa do ryb

masło

cytryna

1. Płaty łososia kroję w paski o szerokości 4- 5 cm każdy. Za pomocą pensety wyjmuję ości. Każdy kawałek przecinam w połowie ostrym nożem wzdłuż aż do skóry i rozkładam jak książkę. Rybę oprószam z obydwu stron solą morską i młotkowanym pieprzem i ew. przyprawą do ryb.


2. Tak przygotowane kawałki łososia kładę na kawałku folii aluminiowej, kładę plaster cytryny, łyżeczkę masła i zawijam tworząc paczuszkę. Każdy kawałek ryby powinien być zapakowany w osobną folię.
3. Łososia w sreberku kładę na blachę do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę około 20-25 minut.
Podaję z ugotowanymi ziemniaki i sosem
śmietanowo kopertowym .

SOS DO ŁOSOSIA:
Łatwiejszą opcją jest sos na bazie cytryny i koperku. Wystarczy rozpuścić na patelni łyżeczkę masła, dodać ok. 120 ml śmietany i 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Gdy śmietana się zagotuje, do całości dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz 2-3 łyżki
posiekanego koperku. 
Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE