PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM.


 SKŁADNIKI:

* 1 kg mięsa mielonego (może być z indyka, kurczaka, wołowe, wieprzowe lub mieszane)

*:2-3 jajka (opcja)

* 3-4 cebule

* kilka łyżek bułki tartej (opcja, utwardzi kotlety)

* sól i pieprz do smaku

SOS KOPERKOWY:

* 60 g masła

* 4-5 łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej

* 300 ml litr ciepłego mleka


* 200-300 ml bulionu lub wody

 * sól i czarny pieprz do smaku

* pęczek koperku

* 100-150 ml gęstej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu
PRZEPIS:

1. Cebule obieram, kroję i podsmażam na złoty kolor.

2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajka, cebulę, sól, pieprz i wyrabiam mięso, do czasu, aż stanie się kleiste.

3. Formuję pulpeciki, smażę je krótko ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.

4. Teraz czas na sos. Używam patelni po smażeniu pulpecików bez mycia. Przygotowuję zasmażkę.Rozpuszczam masło, kiedy się stopi dosypuję mąkę i mieszam. Gotuję-przesmażam razem przez około 3 minuty.

5. Zdejmuję z ognia i pozostawiam, aby zasmażka lekko przestygła przez 1 minutę!

6. Mleko podgrzewam. Wlewam do zasmażki mleko, równomiernie, cienkim strumieniem ciągle ubijając. Wstawiam na gaz, nadal ciągle mieszam bardzo dokładnie, do momentu gdy sos zgęstnieje.

Zajmie to około 8 minut.

7. Na koniec dodaję przyprawy i bulion.

8. Wlewam na patelnię, pulpety przekładam do sosu i duszę razem przez kolejne 15 minut.

9. Dodaję jeszcze grubo posiekany koperek i śmietanę.

10. Pulpeciki w sosie koperkowym można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE