PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM.
SKŁADNIKI:
* 1 kg mięsa mielonego (może być z indyka, kurczaka, wołowe, wieprzowe lub mieszane)
*:2-3 jajka (opcja)
* 3-4 cebule
* kilka łyżek bułki tartej (opcja, utwardzi kotlety)
* sól i pieprz do smaku
* 60 g masła
* 4-5 łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
* 300 ml litr ciepłego mleka
* 200-300 ml bulionu lub wody
* sól i czarny pieprz do smaku
* pęczek koperku
* 100-150 ml gęstej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu
PRZEPIS:
1. Cebule obieram, kroję i podsmażam na złoty kolor.
2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajka, cebulę, sól, pieprz i wyrabiam mięso, do czasu, aż stanie się kleiste.
3. Formuję pulpeciki, smażę je krótko ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.
4. Teraz czas na sos. Używam patelni po smażeniu pulpecików bez mycia. Przygotowuję zasmażkę.Rozpuszczam masło, kiedy się stopi dosypuję mąkę i mieszam. Gotuję-przesmażam razem przez około 3 minuty.
5. Zdejmuję z ognia i pozostawiam, aby zasmażka lekko przestygła przez 1 minutę!
6. Mleko podgrzewam. Wlewam do zasmażki mleko, równomiernie, cienkim strumieniem ciągle ubijając. Wstawiam na gaz, nadal ciągle mieszam bardzo dokładnie, do momentu gdy sos zgęstnieje.
Zajmie to około 8 minut.
7. Na koniec dodaję przyprawy i bulion.
8. Wlewam na patelnię, pulpety przekładam do sosu i duszę razem przez kolejne 15 minut.
9. Dodaję jeszcze grubo posiekany koperek i śmietanę.
10. Pulpeciki w sosie koperkowym można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz