Rabarbar w galaretce malinowej na zimę.
RABARBAR W GALARETCE MALINOWEJ (na zimę)
Smaczna nietypowa galaretka do słoików, która zimą z powodzeniem może zastąpić deser oraz lekki džem. Sanowi też świetny dodatek do lodów, gofrów czy naleśników.
SKŁADNIKI:
Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
* rabarbar 1,5 kg
* cukier 750 g
* galaretka malinowa 2 op.
* woda 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
Rabarbar umyć i oczyścić z włókien, po czym pokroić w plasterki. Zasypać w garnku cukrem, wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny. Dolać wodę. Postawić garnek z rabarbarem na małym płomieniu, nakryć i dusić, aż zmięknie.
Odlać nieco samego płynu i rozpuścić w nim galaretki malinowe wcześniej namoczone w niewielkiej ilości zimnej wody.
Do gorącego rabarbaru dodać rozpuszczoną galaretkę i delikatnie wymieszać do połączenia.
Całość przełożyć do słoiczków, po sam brzeg, dokładnie zakręcić wygotowanymi suchymi pokrywkami, postawić dnem do góry i nakryć grubymi ręcznikami lub kocem pozostawić tak do ostygnięcia. Słoiki się w tym czasie uszczelnią.
Nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Pozdrawiam serdecznie Iwona.
Komentarze
Prześlij komentarz