Sernik czarno - biały.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki tortowej
* 0,75 szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 0,75 kostki masła
* 2 łyżki kakao
* 1 roztrzepane jajko
* 1 łyżka kwaśnej śmietany.
MASA SEROWA:
* 1 kg twarogu
* 5 jajek
* 1 kostka miękkiego masła
* 1,5 szklanki cukru pudru
* opakowanie cukru waniliowego
* opakowanie budyniu waniliowego
* 1 łyżka mąki
Sernik czarno-biały - jak zrobić?
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. CIASTO: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia. Zagnieść. Wlać jajko i śmietanę. Rękoma zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i miksować aż powstanie puszysta masa. Miksując porcjami dodawać twaróg, mąkę i budyń. Na koniec dodać pianę i delikatnie zamieszać łyżką.
Połowę ciasta wyłożyć na blachę. Na to wylać masę serową. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę serową.
Smacznego Iwona.
Komentarze
Prześlij komentarz