Sernik czarno - biały.

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
SKŁADNIKI:

Ciasto:

* 2 szklanki mąki tortowej

* 0,75 szklanki cukru pudru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 0,75 kostki masła

* 2 łyżki kakao

* 1 roztrzepane jajko

* 1 łyżka kwaśnej śmietany.

MASA SEROWA:

* 1 kg twarogu

* 5 jajek

* 1 kostka miękkiego masła

* 1,5 szklanki cukru pudru

* opakowanie cukru waniliowego

* opakowanie budyniu waniliowego

* 1 łyżka mąki
Sernik czarno-biały - jak zrobić?

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. CIASTO: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia. Zagnieść. Wlać jajko i śmietanę. Rękoma zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.


2.MASA SEROWA:
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i miksować aż powstanie puszysta masa. Miksując porcjami dodawać twaróg, mąkę i budyń. Na koniec dodać pianę i delikatnie zamieszać łyżką.
Połowę ciasta wyłożyć na blachę. Na to wylać masę serową. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę serową.


Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut.
Smacznego Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE