TRUSKAWKOWE LODY Z SERKIEM MASCARPONE.
Lody truskawkowe z mascarpone.
INSTRUKCJA:
PRZEPIS NA TRUSKAWKOWE LODY Z SERKIEM MASCARPONE.
Dziś u mnie lody truskawkowe z mascarpone będące uosobieniem sezonu na truskawki. Cudownie owocowe i wyraźnie truskawkowe lody zyskują wspaniały kremowy smak dzięki dodatkowi serka mascarpone. Takie domowe lody z truskawkami i MASCARPONE smakują wręcz obłędnie! Spróbujcie koniecznie.
SKŁADNIKI:
* składniki na lody truskawkowe z mascarpone
* 500 g truskawek
* 50 g cukru (do truskawek)
* sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru (do serka - lub do smaku)
* 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
INSTRUKCJA:
Jak zrobić lody truskawkowe z mascarpone.
1. Truskawki umyj i usuń szypułki, włóż je do dużej miski, dodaj cukier, sok i zmiksuj blenderem (odłóż kilka łyżek zmiksowanych truskawek).
* 500 g truskawek,
* 50 g cukru,
* sok z połowy cytryny
2. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj dokładnie.
* 250 g serka mascarpone,
* 2 łyżki cukru pudru
3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj.
* 250 ml śmietany kremówki
4. Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
5. Po godzinie wyłóż na masę lodową odłożone truskawki i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszaj, tworząc esy floresy.
6. Schłodź przez około 6 godzin.
UWAGI:
Z porcji wychodzi trochę ponad 1 litr lodów. Nawet więcej ja wlałam do 2 l pojemnika po lodach i jest prawie pełny.
Jak zrobić lody truskawkowe z serkiem mascarpone - wskazówki.
To jest bardzo proste truskawki zmiksuj na mus, a potem połącz z serkiem, ubitą śmietaną oraz odrobiną cukru.
Bita śmietana doda lodom lekkości i puszystości. Pamiętajcie, że śmietana kremówka przed ubijaniem musi być bardzo mocno schłodzona. Inaczej się wam nie ubije!
Do przygotowania lodów nie potrzebujecie maszynki i nie musicie specjalnie ich mieszać co jakiś czas.
Musicie za to pamiętać, że to nie są lody ze sklepu specjalnie napuszone i napompowane powietrzem i po zamrożeniu będą twardsze i bardziej zwarte od takich kupionych.
Wyjmijcie je trochę wcześniej z zamrażarki i pozwólcie im lekko odtajać, wtedy łatwiej je nałożycie.
Pozdrawiam serdecznie Iwona.
Komentarze
Prześlij komentarz