TRUSKAWKOWE LODY Z SERKIEM MASCARPONE.

Lody truskawkowe z mascarpone.




PRZEPIS NA TRUSKAWKOWE LODY Z SERKIEM MASCARPONE.

Dziś u mnie lody truskawkowe z mascarpone będące uosobieniem sezonu na truskawki. Cudownie owocowe i wyraźnie truskawkowe lody zyskują wspaniały kremowy smak dzięki dodatkowi serka mascarpone. Takie domowe lody z truskawkami i MASCARPONE smakują wręcz obłędnie! Spróbujcie koniecznie.
SKŁADNIKI:

* składniki na lody truskawkowe z mascarpone

* 500 g truskawek

* 50 g cukru (do truskawek)

* sok z połowy cytryny (opcjonalnie)

* 250 g serka mascarpone

* 2 łyżki cukru pudru (do serka - lub do smaku)

* 250 ml śmietany kremówki (zimnej)


INSTRUKCJA:

Jak zrobić lody truskawkowe z mascarpone.

1. Truskawki umyj i usuń szypułki, włóż je do dużej miski, dodaj cukier, sok i zmiksuj blenderem (odłóż kilka łyżek zmiksowanych truskawek).

* 500 g truskawek, 
* 50 g cukru,
 * sok z połowy cytryny

2. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj dokładnie.

* 250 g serka mascarpone,

* 2 łyżki cukru pudru
3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj.

* 250 ml śmietany kremówki

4. Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
5. Po godzinie wyłóż na masę lodową odłożone truskawki i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszaj, tworząc esy floresy.

6. Schłodź przez około 6 godzin.

UWAGI:

Z porcji wychodzi trochę ponad 1 litr lodów. Nawet więcej ja wlałam do 2 l pojemnika po lodach i jest prawie pełny.


Jak zrobić lody truskawkowe z serkiem mascarpone - wskazówki.

To jest bardzo proste truskawki zmiksuj na mus, a potem połącz z serkiem, ubitą śmietaną oraz odrobiną cukru.

Bita śmietana doda lodom lekkości i puszystości. Pamiętajcie, że śmietana kremówka przed ubijaniem musi być bardzo mocno schłodzona. Inaczej się wam nie ubije!

Do przygotowania lodów nie potrzebujecie maszynki i nie musicie specjalnie ich mieszać co jakiś czas.

Musicie za to pamiętać, że to nie są lody ze sklepu specjalnie napuszone i napompowane powietrzem i po zamrożeniu będą twardsze i bardziej zwarte od takich kupionych.

Wyjmijcie je trochę wcześniej z zamrażarki i pozwólcie im lekko odtajać, wtedy łatwiej je nałożycie.
Pozdrawiam serdecznie Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE