Łatwy chłopak na zakwasie.
Łatwy chleb na zakwasie.
CHLEB/CHLEBY NA ZAKWASIE/PIECZYWO RÓŻNE
Dziś na wielu blogach pojawiają się piękne i rumiane bochenki chlebów.Ja postanowiłam upiec swój chleb na własnym zakwasie , zrobionym przeze mnie zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.
Składniki:
* 150g aktywnego zakwasu żytniego
* 500g mąki pszennej
* 8g świeżych drożdży
* 300ml letniej wody
* 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Smacznego Iwona.
Komentarze
Prześlij komentarz