Łatwy chłopak na zakwasie.

Łatwy chleb na zakwasie.

CHLEB/CHLEBY NA ZAKWASIE/PIECZYWO RÓŻNE

Dziś na wielu blogach pojawiają się piękne i rumiane bochenki chlebów.Ja postanowiłam upiec swój chleb na własnym zakwasie , zrobionym przeze mnie zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.
Składniki:

* 150g aktywnego zakwasu żytniego

* 500g mąki pszennej

* 8g świeżych drożdży

* 300ml letniej wody

* 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.

Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Smacznego Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE