Przysmak imieninowy.

Przysmak imieninowy to połączenie tradycyjnego sernika z pysznym ciastem owocowym. Przypadnie do gustu każdemu członkowi rodziny!


Składniki.

CIASTO:
* 350 g mąki pszennej tortowej
* 150 g cukru pudru
* 150 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżka kwaśnej śmietany
* 1 jajko


MASA SEROWA:
* 1 kg twarogu do sernika z wiaderka
* 4 jajka
* 180 g cukru
* 100 g masła
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego
DODATKOWO:

* 350 g truskawek (lub innych owoców sezonowych)
Potrzebne przybory kuchenne

Blacha 35 x 25 cm.
ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. Do dużej miski wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj cukier puder, miękkie masło, jajko i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części - jedna większa na spód, druga mniejsza na wierzch. Owiń obie części folią i wstaw do lodówki na około 30 minut.
2.Teraz zrób masę serową. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami twaróg, cały czas ucierając. Wlej masło i zmiksuj krótko, a na koniec wmieszaj budyń śmietankowy.
3.Na blaszce o wymiarach 35 x 25 cm wyłóż większą część ciasta. Wylej na nią masę serową. Następnie równomiernie ułóż truskawki. Zetrzyj drugą, mniejszą część ciasta. Włóż przysmak imieninowy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach.
Pozdrawiam serdecznie Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE