Kompot z truskawek.

KOMPOT Z TRUSKAWEK 

KOMPOT Z TRUSKAWEK NA ZIMĘ.

Wszyscy kochają truskawki, szkoda tylko że świeżymi truskawkami możemy delektować się tak krótko! Jednym ze sposobów zachowania smaku i aromatu tych cudownych owoców również na zimę jest zrobienie przetworów do słoików! I cieszenie się nimi w zimę.
Szczyt sezonu truskawkowego mamy już za sobą, więc czym prędzej zabrałam się wczoraj za wytwarzanie słoiczków na zimę! Zaczęłam od kompotów i mam nadzieję, że zdążę zrobić jeszcze jakieś dżemiki, zanim truskawki się skończą.
Pasteryzacja truskawek nie powinna trwać zbyt długo, bo owoce przy dłuższej pasteryzacji robią się zbyt miękkie.

SKŁADNIKI:
* 2,5 kg truskawek
* 1,5 litra wody
* 40 dkg cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
Truskawki myjemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone i szypułkujemy
Truskawkami napełniamy wymyte i wyparzone słoiki zostawiając ok. 1,5 centymetra od górnej części słoika.
 Przygotowujemy zalewę z wody i cukru.
Truskawki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoików.
Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem zostawiając je tak aż do wystygnięcia.
Pozdrawiam serdecznie Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE