ORZECHÓWKA

ORZECHÓWKA - nalewka orzechowa.
Dziś tym razem zamieszczam przepis na nalewkę orzechową. Nalewka orzechowa, wyrabiana z młodych, zielonych orzechów włoskich, odznacza się szerokimi właściwościami prozdrowotnymi, szczególnie pomocna jest w zaburzeniach układu trawiennego. 
ORZECHÓWKA, czyli nalewka z zielonych orzechów włoskich, jest popularnym środkiem w medycynie naturalnej, który jest często stosowany na odrobaczenie. Działa ona przeciwpasożytniczo, wspomagając usuwanie pasożytów z układu pokarmowego. 
JAK DZIAŁA ORZECHÓWKA NA ODROBACZENIE?
Działanie przeciwpasożytnicze:
Orzechówka zawiera związki, które mogą pomagać w eliminacji pasożytów, takich jak tasiemce, glisty czy owsiki. 
WSPOMAGANIE UKŁADU POKARMOWEGO:
Orzechówka poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagając w usuwaniu pasożytów i łagodzeniu dolegliwości związanych z ich obecnością, jak biegunka czy niestrawność. 
POSIADA działanie odtruwające:
Orzechówka pomaga w detoksykacji organizmu, wspierając usuwanie toksyn i odpadów metabolicznych. 
JAK STOSOWAĆ ORZECHÓWKĘ NA ODROBACZENIE?
DAWKOWANIE: Zazwyczaj stosuje się 1-2 łyżeczki nalewki rozcieńczonej w wodzie, 2-3 razy dziennie, najlepiej przed jedzeniem. 
CZAS KURACJI: Kuracja trwa zazwyczaj kilka dni, np. 5-7 dni. 
Możesz skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed rozpoczęciem kuracji orzechówką, szczególnie jeśli masz jakiekolwiek schorzenia lub przyjmujesz inne leki.
Dodatkowe informacje:
Synergia z innymi ziołami:
W medycynie ludowej zaleca się łączenie orzechówki z innymi ziołami o działaniu przeciwpasożytniczym, takimi jak piołun czy goździki, aby wzmocnić efekt. 

INNE ZASTOSOWANIA ORZECHÓWKI:
Orzechówka ma również zastosowanie w leczeniu biegunki, niestrawności i innych dolegliwości układu pokarmowego. 

MOŻLIWE SKUTKI UBOCZNE:
Należy pamiętać, że orzechówka jest nalewką alkoholową i może powodować podrażnienie żołądka, dlatego ważne jest, aby stosować ją zgodnie z zaleceniami i w rozsądnych dawkach. 
OSTROŻNOŚĆ:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać stosowania orzechówki. 
NO I JEST, RZECZ JASNA, BARDZO SMACZNA.

Warto przygotować ją już teraz, póki orzechy są zielone i jeszcze miękkie do pokrojenia tak do 20 lipca. 

NALEWKA ORZECHOWA (ORZECHÓWKA)

I ETAP:

* 1,8 kg zielonych orzechów włoskich (bez ogonków),

* 1 nieduża laska cynamonu,

* 12 goździków,

* 750 ml spirytusu 95%,

* 1,5 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)

Możesz zrobić na wódce jeśli wolisz słabszą nalewkę ja zrobiłam sobie na wódce jest łagodniejsza w smaku tak robię od kilku lat i mi smakuje.
II ETAP:

350 g cukru,

1/2 szklanki wody (do syropu cukrowego),

3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody (do przelania orzechów)

III ETAP:

*kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

I ETAP: Orzechy pokroić - małe na ćwiartki, większe na 6-8 części i wrzucić do słoja (uwaga: podczas krojenia używać rękawiczek, ponieważ orzechy barwią skórę). Wielkość słoja dopasować do ilości orzechów tak, aby orzechy zajmowały 3/4 objętości słoja. Laskę cуnamonu połamać na kilka kawałków i wraz z goździkami dodać do orzechów. Orzechy lekko ugnieść (np. drewnianą łyżką). Spirytus wymieszać z wodą i zalać orzechy (orzechy powinny być przykryte w całości). Jeżeli brakuje nieco zalewy, dorobić odpowiednią ilość w
proporcji jak wyżej i dodać do słoja. Szczelnie zamknąć słój, zapisać datę i odstawić w słoneczne miejsce ma ok.3-4 tygodnie (można dłużej, pewnego roku stała aż 3 miesiące, ale efekt nie był znaczący).

II ETAP (po 3-4 tygodniach): 
Cukier i wodę umieścić w rondelku, podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Gotować kilka sekund, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.

Nalewkę przecedzić przez sito. Przelać orzechy ciepłą, przegotowaną wodą, aby wypłukać z nich spirytus. Orzechy wyrzucić, a nalewkę przelać do mniejszego słoja. (Orzechy można jeszcze wykorzystać zalewając miodem i odstawić na miesiąc lub dwa i będzie z tego pyszna orzechowa polewa do lodów).
Dodać przygotowany syrop cukrowy, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie.

III ETAP: Nalewkę rozlać do butelek. Można do każdej butelki dodać kroplę aromatu migdałowego.

Wstrząsnąć. Nalewka nadaje się do picia po kilku dniach, ale jeszcze lepsza jest po kilku miesiącach.

*UWAGA ODNOŚNIE CUKRU: Ilość cukru ma znaczenie dla smaku nalewki. Za duża ilość cukru "zabija" smak. Jeśli ktoś woli słabszą nalewkę, to raczej dodać więcej wody, a nie zwiększać ilości cukru.

Zdjęcia przedstawiają pierwszy etap robienia nalewki z zielonych orzechów włoskich kolejne zdjęcia będą w robieniu 2 etapu nalewki w drugiej części postu.
Pozdrawiam serdecznie Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE