Syrop z kwiatów lipy.
SYROP Z KWIATÓW LIPY:
Z suszonych kwiatów lipy można zrobić syrop. To popularny sposób wykorzystania suszonych kwiatów lipy, szczególnie w celu łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. PRZEPIS NA SYROP Z SUSZONYCH KWIATÓW LIPY:
1. SKŁADNIKI:
* 50-100 g suszonych kwiatów lipy
* 1 litr wody
* 1 kg cukru (lub mniej, jeśli chcesz przechowywać w lodówce)
* Opcjonalnie: sok z 1 cytryny, miód.
2. PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę, a następnie zalej nią suszone kwiaty lipy.
Odstaw na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny), aby napar nabrał mocy.
Odcedź napar i dodaj cukier.
Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Dodaj sok z cytryny dla smaku i lepszego przechowywania.
Gotuj jeszcze przez chwilę, aż syrop zgęstnieje.
Gorący syrop przelej do wyparzonych słoików lub butelek i pasteryzuj.
WŁAŚCIWOŚCI SYROPU Z KWIATÓW LIPY:
PRZECIWGORĄCZKOWE I NAPOTNE:
Pomaga obniżyć gorączkę i wywołać pocenie, co jest pomocne w walce z przeziębieniem.
ŁAGODZĄCE DLA GARDŁA:
Działa kojąco na podrażnione gardło, łagodząc kaszel i chrypkę.
USPOKAJAJĄCE:
Może pomóc w redukcji stresu i napięcia.
PRZECIWZAPALNE:
Związki zawarte w lipie mogą działać przeciwzapalnie.
DODATKOWE WSKAZÓWKI:
Syrop z lipy można pić rozcieńczony z wodą lub dodawać do herbaty.
Syrop z lipy sprawdzi się również jako dodatek do deserów, np. naleśników czy gofrów.
Przechowuj syrop w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Pamiętaj o wstrząśnięciu syropu przed spożyciem.
Komentarze
Prześlij komentarz