CIASTO Z BORÓWKAMI
Ciasto z borówkami i kruszonką to mój zamiennik jagodzianek, jagód nie udało mi się zebrać w tym roku, ale przynajmniej postanowiłam wykorzystać borówki na które jest teraz sezon.Ciasto z borówkami to nic innego jak ciasto ucierane plus kruszonka. Czyli poszłam w sprawdzony przepis, który zawsze mi wychodzi. Chociaż tym razem miałam pewne obawy. Nałożyłam tyle owoców, że trochę bałam się czy nie wyjdzie zakalec. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkie wykonanie. Trzeba tylko pamiętać, o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Jak piekę rano to wyciągam je już w przeddzień wieczorem, żeby się później nie stresować. Ciasto ucierane można zrobić również z innymi owocami np. z truskawkami, malinami czy śliwkami.
* 120 g mąki
* 80 g zimnego masła
* 40 g cukru pudru
Składniki zagniatamy pomiędzy palcami, aż masło oblepi wszystkie składniki. Na czas przygotowania ciasta, przechowujemy w lodówce.
DODATKOWO:
* 300 g borówki amerykańskiej
łyżka mąki ziemniaczanej Umyte i osuszone borówki. Obsypujemy mąką i delikatnie mieszamy
CIASTO:
* 140 g miękkiego masła
* 140 g mąki
* 100 g cukru
* 3 jajka
* 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i puszyste. Dodajemy cukier i znów miksujemy ok 2-3 min. Dodajemy jajka, pojedynczo. Za każdym razem miksujemy krótko. Po dodaniu jajek masa może wyglądać na lekko zważoną. To normalne. Dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce, część delikatnie wciskając w ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 50-60 min w temperaturze 180 stopni (piekarnik góra dół).
Komentarze
Prześlij komentarz