Domowa pizza 馃崟

馃崟 Domowa pizza 馃崟.


Dawno nie robi艂am pizzy, a by艂 czas, 偶e co trzy tygodnie a nawet cz臋艣ciej to danie go艣ci艂o u nas na stole. My lubimy na 艣rednim spodzie, nie za grubym, ani cienkim z wieloma rozmaitymi dodatkami no i oczywi艣cie z du偶o ilo艣ci膮 ci膮gn膮cego si臋 sera i pysznymi sosami-pomidorowym i czosnkowym.
馃崟馃崟PIZZA DOMOWA馃崟馃崟

Ciasto puszyste.

(porcja na 2 pizze okr膮g艂e 艣redniej wielko艣ci albo na ca艂膮 blach臋 z piekarnika)

• 400 g m膮ki pszennej

• 30 g 艣wie偶ych dro偶d偶y

• 4 艂y偶ki oliwy z oliwek/oleju

• 2/3 szklanki mleka rozcie艅czonego z wod膮 w r贸wnych proporcjach

• 1/2 艂y偶eczki soli

• szczypta pieprzu

• bazylia, oregano, tymianek

SOS POMIDOROWY:
• g臋sty przecier pomidorowy lub koncentrat

• woda przegotowana zimna

• zio艂a (bazylia, oregano, lubczyk, zio艂a prowansalskie)

• ew. cukier
Ob艂o偶enie pizzy:

Do pizzy dodaj臋 to co mam pod r臋k膮, mo偶e to by膰:

z w臋dlin: szynka, kie艂basa, w臋dzony boczek, pier艣 z kurczaka

• z puszki: kukurydza

• ze s艂oika: og贸rek konserwowy, papryka konserwowa

• ze 艣wie偶ych warzyw: pomidory, papryka, pieczarki, broku艂y, cebula

• do posypania: starty 偶贸艂ty ser lub mozarella oraz zio艂a
馃崟馃崟CIASTO馃崟馃崟:

1. M膮k臋 i s贸l wsypuj臋 do du偶ej miski, dodaj臋 rozdrobnione dro偶d偶e. W 艣rodku robi臋 wg艂臋bienie, wlewam oliwy i troch臋 rozcie艅czonego z wod膮 mleka. Wyrabiam ciasto dodaj膮c stopniowo mleko z wod膮. Zagniatam ca艂o艣膰 przez oko艂o 10 minut.

2. Wyrobione ciasto przykrywam czyst膮 szmatk膮 i odstawiam na godzin臋 w ciep艂e
miejsce do wyro艣ni臋cia.

3. Du偶膮 blach臋 z piekarnika wyk艂adam papierem do pieczenia i opr贸szam delikatnie m膮k膮. Ciasto wa艂kuj臋 na prostok膮t o wielko艣ci blachy. Przenosz臋 na przygotowan膮 form臋.
Sos pomidorowy:

1. Koncentrat lub przecier rozrzedzam zimn膮 wod膮, tak aby uzyska膰 odpowiedni膮 konsystencj臋 sosu. Doprawiam do smaku zio艂ami i cukrem.

Ob艂o偶enie:

1. Poni偶ej podaj臋 przyk艂adowe ob艂o偶enie pizzy.

• ciasto, sos, cebula, pieczarki, szynka, papryka

• ciasto,

SOS, cebula, pieczarki, og贸rek konserwowy, kurczak, kukurydza

2. Cebulk臋 obieram i podsma偶am na oleju do zeszklenia. Pieczarki kroj臋 w plasterki i dusz臋 do odparowania p艂ynu. Papryk臋 i szynk臋 kroj臋 w paski, a og贸rki w kr膮偶ki. Pier艣 z kurczaka kroj臋 w kostk臋, opr贸szy膰 przyprawami (s艂odk膮 papryk膮, curry, pieprzem, sol膮) po czym sma偶臋 do zez艂ocenia na oleju.

3. Nie poda艂am ilo艣ci sk艂adnik贸w, bo inni wol膮 wi臋cej a inni mniej dodatk贸w, wi臋c ka偶dy ma wyb贸r.

4. Ciasto smaruj臋 sosem, wyk艂adam poszczeg贸lne sk艂adniki i na ko艅cu posypuj臋 zio艂ami i startym serem 偶贸艂tym. Pizz臋 wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piek臋 20-25 minut.

Smacznego!:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bez膮 i konfitur膮 malinow膮.

艢mietanowiec z galaretkami i bor贸wk膮 ameryka艅sk膮.

CHLEB 呕YTNI NA ZAKWASIE