Rolada z bitą śmietaną.
ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ.
ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
* jajka - 5 szt
* mąka - 5 łyżek
* cukier - 5 łyżek
* proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Krem śmietanowy:
* śmietana 36%- 300 ml
* śmietan fix - 1 opak
* cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo:
* cukier puder do oprószenia
* tłuszcz do formy
ROLADA BISZKOPTOWA - JAK ZROBIĆ?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
2. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
3. Blachę z piekarnika, wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok. 10 -15 minut do zrumienienia. Upieczoną roladę, wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
4. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę, przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
5. Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną, zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
6. Roladę wyjąć, posypać cukrem pudrem. Smacznego Iwona.
Komentarze
Prześlij komentarz