FIOŁEK

Moi drodzy FIOŁEK rośnie na łąkach, lasch można go uprawiać w odródku. Fiołek cieszy oko swoim kolorem możemy go stosować w sałatkach, lemoniadach, deserach, lub herbatach. FIOŁEK MA DZIAŁANIE wykrztuśne, a pozyskiwany z nich olejek jest najdroższy na świecie. Kwitnie na wiosnę i na jesień. Wykorzystać można go w kuchni jako syrop lub dżem.
FIOŁKACH ZNAJDZIEMY saponiny oraz olejek eteryczny, który ma działanie wykrztuśne, i rozszerzające wydzieliny. Macerat z kwiatów fiołeka wonnego pomoże także na bezsenność i na problemy skórne. Napar z liści działa napotnie i obniża ciśnienie. Kandyzowane fiołeki świetnie nadają się do ciast i deserów. Nadają się do galaretki, lodów, nadzienie do słodkich bułeczek. Z suszonych kwiatów można przygotować smaczną herbatę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik na zimno z brzoskwiniami .

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH.

KOKTAJL OWSIANY Z TRUSKAWKAMI