MELON jego właściwości witaminowe.

Czy wiecie że słodki melon to popularny owoc, który pochodzi z greckiego i znaczy po prostu "duże jabłko". Słodki melon należy do rodziny dyniowatych. 
MELON był uprawiany w starożytnym Egipcie, do Europy dotarł w czasach renesansu. Dziś rośnie na całym świecie. 
Znanych jest wiele rodzajów melona, jak byśmy chcieli wybierać, ich wybór jest wręcz ogromny.  " Słodkie melony" 
różnią się od siebie wielkością, kształtem są kuliste lub owalne i zależy od odmiany mają twarda lub zieloną, białą bądź żółtą skórę. Smak mają słodki, melony zapach mają silny gdy go kroimy. 
ODMIANY NAM ZNANE 
- melon zimowy 
- melon musk
- melon ogen 
- melon charentais
- melon cantsloupe 
- melon Tiger 
Moi drodzy MELON nie zależnie od odmiany trzeba jeść, gdy są całkowicie dojrzałe są najsmaczniejsze. 

UWAGA!!! 
TYLKO OSOBY CHORE NA CUKRZYCĘ NIE MOGĄ JEŚĆ MELONÓW. DLA CZEGO w linku tutaj na dole dowiesz się. 

https://syropyinietylko.blogspot.com/2020/04/melon-na-odchudzanie.html?m=1


Dojrzałe melony odmian małych takie jak 
- ogen 
- kantalup 
- szarantejski 
powinny się wyróżniać charakterystycznym dla siebie aromatem i lekko naciśnięte przy ogonku muszą się ugiąć. Wiecie że każdy melon powinien wydawać się ciężki w stosunku do swojej wielkości. Większość melonów przechowuje się dobrze. Możesz melona przechowywać w temperaturze pokojowej nie w lodówce i z pewnych źródeł wiem że mający temperature pokojową melon daje zdrowszy, bardziej odżywczy sok. 

Najlepiej już zaczęty melo przenieść do lodówki i dać do zamkniętego pojemniczka żeby nie przeszły jego zapachem inne produkty. Dajesz do lodówki tylko wtedy jak jest bardzo duży i nie z użyjesz całego na sok. 
Duże melony jak - honeydew
moga leżeć przez kilka tygodni, zaś mniejsze odmiany należy spożytkować, gdy tylko osiągną swoją dojrzałość. 
PAMIĘTAJCIE KOCHANI ŻE MELONY NIE NADAJĄ SIĘ DO ZAMRAŻANIA. 
Przyrządzić i podać możesz go w naturalnej postaci. 
Odmiany melona bardziej aromatyczne doprawia się sokiem z cytryny czy limy, lub sherry, lub porto, można połączyć  z dodatkiem imbiru też się świetnie skomponuje nam. 

Możesz melona kroić na plasterki, kostkę, lub robić kulki, które bardzo ładnie komponują się w sałatkach owocowych, słodkich jak i pikantnych, lodach, sorbetach. Wiecie że z melona robi się czasem zupę melomnową na zimno. Melon to przystawka która przeszła już do klasyki kulinarnej. Przecieru z melona możesz użyć do przyrządzenia slodkich drinków, daiquiri i ponczów owocowych.


MELON to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnienieniem i miażdżycą. Melon zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę letnią. "Słodki melon"  jest także skutecznym środkiem odchudzającym. Lekarz medycyny naturalnej POLECIŁ MI jego spożywanie w REKOWALESTENCJI PO CHOROBIE. 
Możesz go jeść jeśli masz reumatyzm, a także w chorobach nerek ma działanie moczopędne. 
JEDZENIE MELONA może uchronić przed nowotworami i miażdżycą. 
Melony o pomarańczowym miąższu są skarbnicą beta - karotenu, czyli witaminy A. To związek należący do grupy karotenoidów, który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycy. 
MELON NALEŻY DO DYNIOWATYCH. JEST RODZAJEM OGÓRKA, KTÓREGO CZĘŚCIĄ JADALNĄ JEST OWOC. 
W melonie nie brakuje również potasu.
Nie brakuje witamin :
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy E
- witaminy K
- witaminy B6
- jest ryboflamina
- tiamina
- niacyna
Nie brakuje minerałów :
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
WIECIE ŻE MELON TEŻ JEST NA NERWY. 
Meony zawierają witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zasypianie. 
Wiecie że po sok z melona powinny sięgnąć osoby żyjące w stresie i mające problemy ze snem. 
JEŚLI TO TY TO CZEMU NIE PIJESZ SOKU Z MELONA?.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE