DESER BANOFFEE
馃崸馃崹DESER BANOFFEE馃崸馃崹
馃崸馃崹S艂odki deser z bananami, mas膮 kr贸wkow膮, bit膮 艣mietan膮 i ciasteczkami. Powsta艂 na podstawie popularnego ciasto Banoffee pie. Jest pyszny, wci膮gaj膮cy, s艂odki, a zarazem 艂atwy i szybki do przygotowania.
Sk艂adniki na ok. 4 porcje:
馃崸馃崹100 g pe艂noziarnistych lub owsianych ciasteczek/herbatnik贸w (w wersji bezglutenowej: ciasteczka/herbatniki bezglutenowe)
馃崸馃崹240 g masy kr贸wkowej
馃崸馃崹3 du偶e banany
馃崸馃崹2 艂y偶ki soku z cytryny
馃崸馃崹 350 g s艂odkiej 艣mietany 30-36%
馃崸馃崹 1 艂y偶eczka cukru pudru
馃崸馃崹troch臋 gorzkiej czekolady do posypania.
馃崸馃崹 SPOS脫B PRZYGOTOWANIA:馃崸馃崹
馃崸馃崹1. Ciasteczka zmiksowa膰 w malakserze lub blenderem na piasek. (Mo偶na r贸wnie偶 w艂o偶y膰 je do woreczka do mro偶enia i przy pomocy wa艂ka rozkruszy膰).
馃崸馃崹2. Banany obra膰, pokroi膰 w plasterki i wymiesza膰 z sokiem z cytryny.
馃崸馃崹3. Do 4 szklanek wsypa膰 po 1 kopiatej 艂y偶ce ciasteczek. Ciasteczka przykry膰 warstw膮 masy kr贸wkowej. (Dok艂adnie po 30 g masy, ale mo偶na zrobi膰 to na oko ;)). Na masie kr贸wkowej roz艂o偶y膰 po艂ow臋 banan贸w.
馃崸馃崹4. 艢mietan臋 ubi膰 na sztywno. Pod koniec ubijania doda膰 艂y偶eczk臋 cukru pudru. Po艂ow臋 bitej 艣mietany prze艂o偶y膰 do szklanek.
馃崸馃崹5. Na bit膮 艣mietan臋 wy艂o偶y膰 ponownie ciasteczka, nast臋pnie mas臋 kr贸wkow膮, banany i bit膮 艣mietan臋.
馃崸馃崹6. Deser posypa膰 start膮 czekolad膮.
馃崸馃崹7. Mo偶na podawa膰 od razu lub sch艂odzi膰 w lod贸wce. Deser mo偶na r贸wnie偶 przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej.
Przepis znalaz艂am w internecie.
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prze艣lij komentarz