FAWORKI KARNAWAŁOWE.

FAWORKI 

Składniki:

*250 g mąki pszennej

*4 łyżki śmietany 18%

*3 żółtka

*szczypta soli

*łyżka octu

*łyżeczka proszku do pieczenia

*1 I oleju

*cukier puder do posypania

W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól, ocet, proszek do pieczenia.

Zagniatamy ciasto.

Blat posypujemy odrobiną mąki.

W całości rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Ciasto dobrze jest wyrobić wałkiem przez ok.3-4 minuty będzie bardziej napowietrzone.
Ciasto pokroić najpierw na płaski o szerokości ok.3 cm a następnie na prostokąty lub romby. Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron po 2 minuty z każdej strony.
Wyjmować cedzakową łyżką i osączyć na ręczniku papierowym.

Na koniec posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników wychodzi tak 60 sztuk faworków zależy jaką mamy grubość ciasta.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE